Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtog mannen sina tre döttrar?

Tingsrättens friande dom mot en 38-årig Borlängebo för sexuella övergrepp mot tre små döttrar överklagas nu till Svea hovrätt. "Bevisningen i målet är tillräcklig för en fällande dom", skriver åklagaren Kristina Modig i sin överklagan.

Det var den 11 augusti som Falu tingsrätt friade 38-åringen från flera fall av våldtäkt mot barn. Han hade då suttit frihetsberövad sedan i slutet av februari.

Döttrarna - i låg- och mellanstadieåldern - är födda i två olika förhållanden och har efter föräldrarnas separationer främst bott hos sina mammor. De har dock tidvis bott hos sin pappa och ibland även hos hans nya flickvän.

I mitten av februari dök misstankar upp som också ledde till en polisanmälan. En utredning hos Barnahus ledde också till att brottsmisstankarna utökades till sexuella övergrepp mot tre döttrar och i början av maj åtalades 38-åringen.

Då rättegången skulle avslutas begärdes dock en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). För det krävdes dock att tingsrätten tagit ställning i skuldfrågan.

Rätten ansåg att mannen var skyldig och påföljd skulle meddelas efter undersökningen.

Beskedet blev att mannen inte led av psykisk störning. Då rättegången skulle återupptas åberopade dock hans försvar ny vittnesbevisning.

Då den sittande rätten redan tagit ställning i skuldfrågan fick hela rättegången nu tas om från början.

Genom hela målet har 38-åringen nekat till brotten. Han har dock vidgått några handlingar men som han hävdat att helt saknat sexuell avsikt.

Tingsrätten ansåg också att mannen kunnat lämna en trovärdig berättelse men räknade ändå upp flera omständigheter som talade emot honom.

Bland annat hur han flera gånger sökt information på internet kring om en sju- eller åttaåring kan bli gravid eller om en tioåring kan få ägglossning.

Samtidigt menade rätten också att vissa uppgifter i flickornas berättelser kunde styrka att övergreppen ägt rum medan andra uppgifter pekade åt motsatt håll.

Sammantaget ansåg tingsrätten inte att bevisningen kunde ställa 38-åringens skuld utom allt rimligt tvivel och den 11 augusti friades han på de tre åtalspunkterna om våldtäkt mot barn och punkterna om sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande mot barn.

Nu har dock åklagare Kristina Modig överklagat domen till Svea hovrätt då hon menar att den bevisning som presenterats fyller de ställda beviskraven.

I sin överklagan ifrågasätter hon också flera av de skäl som rätten åberopar i sin friande dom. Bland annat menar hon att mannens förmåga att dölja övergreppen så att ingen vuxen inte misstänkt något ligger i brottets natur.

Hon menar också att de tre flickornas detaljrika berättelser om händelserna överensstämmer väl med varandra och att hans sökningar på Internet också de styrker hans skuld.

Även de tre flickorna överklagar genom sitt målsägarbiträde den friande domen och yrkar var och en på ett skadestånd på 140 000 kronor för kränkningen samt för sveda och värk.