Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäkterna ökar - speciellt på sommaren

97 procent av de vuxna som våldtas är kvinnor.

Under de senaste tio åren har antalet anmälda våldtäkter ökat med 51 procent, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Ökningen har varit extra kraftig sedan 2005, då en ny sexualbrottslagstiftning kom. Den innebär att en del gärningar som tidigare rubricerats som sexuellt utnyttjande nu rubriceras som våldtäkt.

En bidragande orsak till ökningen kan vara att fler väljer att anmäla i dag.

- Men det finns ett stort mörkertal, det är kanske 20 procent av alla våldtäkter som anmäls, säger Anders Jansson på BRÅ.

Han berättar att våldtäkterna ökar på sommaren. Fler människor är ute och det dricks mer alkohol. Även antalet gruppvåldtäkter har ökat mellan 1995 och 2004, och BRÅ ser en trend att fler gärningsmän är inblandade.

Tidningen har tidigare i sommar berättat om en våldtäkt i Soltorgsparken den 23 juni, då en 17-årig flicka blev våldtagen av en man medan en annan man höll vakt.

Några dagar senare våldtogs en annan flicka i ett tält på Peace & Love-campingen.

- Vi väntar på DNA-provsvar i båda fallen, uppger utredningschef Jan Barck.

De våldtäkter som inte anmäls är ofta sådana som sker inom familjer eller nära relationer. När det gäller överfallsvåldtäkter görs det mer anmälningar. Men här är problemet ofta att det är svårbevisat och saknas vittnen, liksom i de tidigare våldtäktsfallen i sommar.

Tidigare i år kom en rapport från Stockholms universitet som visar att Sverige är det land i Europa där flest våldtäkter anmäls. Men Anders Jansson på Brottsförebyggande rådet är kritisk till en europeisk jämförelse, menar att lagstiftningen skiljer sig för mycket.

- Sexualbrott är ett knepigt område och vi är kritiska till att jämföra olika länder. Det är som att jämföra äpplen och päron.

Han pekar på att Sverige till exempel har kriminaliserat sexköp, och på att man i vissa kulturer inte kan bli våldtagen inom äktenskapet.