Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valdalsbygget en oas på fjället

/

Två kilometers vandring längs leden, sedan öppnas den gamla skogen i fäbodvallen Valdalsbygget och fjällkornas skällor klingar välkomnande. Det gör också Berny Holm på klingande gotländska. Tillsammans med hustrun Monica driver paret fäbodbruk på Valdalsbygget.

Annons

Valdalsbygget ligger på gränsen mellan Norge och Sverige, två kilometers vandring från vägen mellan Storsätern och Elgå på norska sidan. På den norska sidan möter nationalparken Gutulias nordostliga hörn. Det är länsstyrelsen som ansvarar för fäboden som ligger inne i Långfjällets naturreservat.

Fäboden hörde länge till Petter Persson och hans dotter Agnes var den sista fäbodkullan i familjen 1958. Därefter såldes fäboden till dåvarande Domänverket som använde den som raststuga. Under många år var fäboden i förfall, men 1994 inleddes en restaurering av den och en ny raststuga timrades i anslutning till de många leder som passerar fäboden.

Sedan den renoverades har den också varit en levande fäbod och sedan 2009 är det familjen Holm från Gotland som har några av hemgårdens djur på sommarbete i Valdalsbygget.

– Det här är precis som vid havet, jämför Berny fjällandskapet runt Valdalsbygget.

– Här härskar lugnet och de stora ytorna.

Under några år höll familjen till på Ärteråsens fäbod norr om Furudal, men nu buffrar de sina kor hela vägen från Gotland till Valdalsbygget i nordligaste Dalarna. Visserligen med hästsläp

För de tre fjällkorna är det dock frågan om vad som är hem, Valdalsbygget och fjällvärlden eller vintern på Gotland, långt från fjällen.

– Jag har alltid varit intresserad av fjällkor sedan jag mötte en fjällko när jag var ung. De stora korna vi har hemma på Gotland skulle inte överlev många dagar här i den här terrängen. För fjällkorna är det däremot inget problem. Här äter de sig feta och mår bra och mjölkar fint, omkring tio liter varje dag, säger Berny.

Korna går lösa runt fäboden men återvänder hem för mjölkning och trivs uppenbart med det fria livet, precis som getterna.

– Det är två sköna månader vi har här varje sommar. Ensamt är det inte och många är vandrarna som passerar och ofta stannar till och fikar, säger Monica medan barnbarnet Thuva leker med getterna, när hon inte skapar unik fäbodkonst.

Valdalsbygget är en av många välkomnade fäbodar, väl värd ett besök.

Annons