Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt extrastämma om markaffär i fjällen

Annons

Stämman fick göras om sedan styrelsen begärt och av stämman beviljats mandat att sälja värdefull fjällmark i Tandådalen utan att behöva höra jordägarstämman.

Det visade sig att det beslutet stred mot besparingsskogens reglemente, som säger att all markförsäljning måste godkännas av jordägarstämman.

Både styrelsens ordförande, Åke Wikers, och förvaltaren, Börje Cedeskog, konstaterade att de nu har att jobba vidare precis som tidigare, försäljningar kommer att läggas fram för stämman.

Däremot fick jordägarstämman inget klarläggande ifall det fanns någon djupare bakgrund till att allmänningsstyrelsen på egen hand ville göra en så stor markaffär, med värden för tiotals miljoner kronor av besparingsskogens tillgångar.

­ Stämman beslutar alltid om små markaffärer. Varför skulle styrelsen helt plötsligt besluta själv då det skulle komma till en stor och betydelsefull affär? Skälet kan i alla fall inte vara att spara in några tusenlappar som det skulle kosta att hålla en extrastämma? undrade bland andra Lars-Axel Magnusson och Erik Mattis.

­ Det var inga konstigheter. Styrelsen bara frågade om den kunde få mandat att sälja marken eftersom det fanns intressenter. Det är lågt att påstå att jag skulle agera för något eget intresse, hävdade ordförande Åke Wikers.

Något beslut kring markförsäljningen togs inte nu. Man bara konstaterande att ingen mark kan säljas utan stämmans godkännande.

Stämman fick också göra om några överklagade val från höststämman. Dessa resulterade i en helt ny valberedning som består av John-Erik Nygårds, Johnny Turesson och Kjell Persson. Dessutom blev Per Limberg nytt ombud i AB Malungs Elverk och Gunnar Kristiansson i Lima Utveckling AB.

Stämmans ordförande, Bo Johansson, noterade den stora uppslutningen av delägare vid extrastämman.

­ Det är positivt att det finns ett engagemang i bygden. Det skulle behövas mer av sånt i alla sammanhang, sa han.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons