Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vajer släppte i Chocken

År 2001 voltade en pistmaskin utför Chocken på Idre Fjäll sedan den vajer som säkrade pistmaskin gick av. På tisdagskvällen hände det igen, men den här gången kunde pistmaskinföraren säkert lotsa ner den tunga pistmaskinen.

Annons

När pistmaskinen voltade utför Chocken 2001 berodde det på att vajern kom att fastna under maskinen och det ryck som det medförde gjorde att maskinen voltade utför branten när vajern gick av.

Den här gången gick vajern av när maskinen var på väg utför den 45 grader branta backen, men Mikael Westerdahl som körde pistmaskinen kunde manövrera ner den stora maskinen.

– Det gick ganska fort och det var tur att inte vajern och kroken slog in i maskinen när den lossnade och kom farande, säger Mikael, som lugnt refererade händelsen.

– En sådan här maskin är så pass stabil så det är ingen större fara att den ska välta när den är på väg utför. Däremot var det givetvis tur att det inte hände just när maskinen passerade krönet utan som nu en bit ner i backen. Likaså hade det blivit svårare att hantera om det skett på väg uppför då det är en hel del att hangtera om den börjar glida bakåt, säger Mikael.

– Vi har nu av säkerhetsskäl stoppat vinschningen med maskinen i väntan på att leverantören får gå igenom vad som hänt, säger Kjell Skoglund som är driftschef på Idre Fjäll.

Redan dagen därpå anlände en ny pistmaskin som Idre Fjäll skulle testa och som är utrustad med vinsch, så med den kommer de backar som kräver att pistmaskinerna vinschas att kunna bli pistade som vanligt.