Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vagt förslag om oberoende granskning

Annons

Vid gårdagens sammanträde med landstingsstyrelsen trappades konflikten kring landstingets ekonomi upp ytterligare. Till den politiska majoritetens förtret begärde oppositionspartierna en extern granskning av de siffror som presenterats. Underförstått litar de inte på landstingsrådet Ingalill Perssons försäkran om att hon och hennes majoritetsfränder har full kontroll på varje krona av det rekordstora underskottet på 190 miljoner kronor. Till det framstår hennes förklaringar som alltför svepande och osannolika.

Oppositionens ambition att en gång för alla försöka identifiera och täppa till läckorna är lovvärd. Tillvägagångssättet för operationen förfaller dock något oklart. Landstinget är redan idag föremål för en extern och oberoende granskning. Varför räcker inte denna? I en illvillig kontext skulle förslaget kunna tolkas som att nuvarande revisorer går i majoritetens ledband. Antagligen för att förebygga spekulationer i den vägen och värna om revisionens suveräna ställning är det enligt alliansens förslag upp till denna att själv bestämma om det är nödvändigt att kalla på förstärkning.

Förslagsställarna må ursäkta, men i våra öron låter det här lite vagt.