Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägg som binder ihop långa band

En tur på skidor eller en liten vandring gör många, men det finns alltfler som inte nöjer sig med en kortare tur. 72 personer har vandrat eller åkt skidor från Grövelsjön till Treriksröset, eller tvärt om. En tur på 130 mil längs den svenska fjällkedjan.

Den som genomför turen på vintern klarar av fjällkedjans "Vita band" och sommarens vandringstur ger statusen "Gröna bandet". Sedan går det också att paddla längs hela kusten från Strömstad till Haparanda och då handlar det om "Blåa bandet".

– Idéen till det här fick vi när vi 1997 skidade, cyklade och paddlade hela sträckan. Då fanns redan det blåa bandet och 2010 genomfördes den första upplagan av Vita bandet, berättar Annica Ideström, som tillsammans med maken Torkel lanserade fjällkedjans alternativ till kustens Blåa band.

Sedan 2010 har 36 personer klarat av Vita bandet och lika många det Gröna bandet.

– Det är betydligt många fler som startar men vi räknar de som når målet i Trekriksröset eller STFs fjällstation i Grövelsjön, berättar Torkel.

En som inte nådde målet i Grövelsjön, men väl hamnat där, är Niclas Bentzer från Sundborn, idag sportchef på STF i Grövelsjön.

– Jag och David Erixon från Jönköping startade i Grövelsjön och gick i mål vid Treriksröset den 24 april 2014, berättar Niclas.

Den prestationen finns nu dokumenterad på STF i Grövelsjön när en "Hall of fame" eller snarare "Wall of fame" invigdes i Grövelsjön i lördags.

Med stolthet pekar Niclas på nummer "17" på tavlan vid entrén till STF. Där står hans namn som nummer 17 av de 36 som genomfört en godkänd expedition.

– Ofta är det lite bättre att starta här och gå mot norr när det gäller väder, snöförhållanden och ljus, berättar Niclas.

– Samtidigt är det roligare att gå i mål och lägga handen på dörren på Fjällstationen. Här går det då att få en välkomstmiddag och bo bekvämt, medan Treriksröset ligger närmare två mil från Kilpisjärvi på finska sidan.

Att starta i Grövelsjön eller gå i mål, må kvitta. Den nya väggen vid entrén visar var den svenska fjällkedjan börjar. 72 namn visar också att allt fler antar utmaningen.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så många siom vandrar eller åker skidor, säger Torkel Ideström.

När skylten avtäcktes var det 36 namn på både den gröna och vita tavlan.

– Vi har flera som nu är ute och vandrar, så undetr sommaren kommer antalet som genomfört Gröna Bandet bli fler än som åkt det Vita bandet, säger Annica.

Ganska snart kommer tavlorna att vara fulla.

– Vi bygger ut entrén om det behövs, bedyrar STFs platschef på Fjällstationen Charlie Eklund, nöjd med att få visa var den svenska fjällkedjan startar.