Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen klar - efter fem år

/
  • Katarina Jansson och Birgitta Hallstener serverar mat till besökarna av invigningen
  • Bollnäsbygdens Durspelare spelade för besökarna.
  • Det har varit bökigt ett tag men nu blir det en bra väg tycker Ingrid och Tore Stålberg. Ingrid Stålberg kör men tänker inte sätta ett nytt fartrekord på vägen.

Det har tagit fem år men till sist är den sista etappen på vägbygget av Riksväg 50 från Lamborn till Älvkarhed klar. Vägbyggare, bybor och politiker deltog i invigningsceremonin på fredagseftermiddagen.
– Jag tror vi kommer gynnas av den här vägen, säger Katarina Jansson.

Annons

Ett femtiotal människor deltog i invigningsceremonin och blev bjudna på mat och musik av Bollnäsbygdens Durspelare. December 2006 togs första spadtaget och bygget kom i gång på våren. Den 4,4 mil långa vägsträckan har byggts i tre etapper och den sista blev klar i veckan.

– När vägstatusen uppgraderas från län- till riksväg betydde det mycket men nu har vägen den standarden. Matställen i Falun har märkt att fler och fler lastbilschaufförer väljer att åka den här vägen så det är bra för näringslivet också, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Katarina Jansson på Pannkakshuset Bockahästen i Svabensverk serverade mat under ceremonin tillsammans med Birgitta Hallstener.

– Det är roligt och vemodigt att vägen är klar. Vägbyggarna har bott hos mig hela tiden men jag tror att det inte blir något problem när de lämnar. Vi är bland de få matställena på den här sträckan som är nästan tio mil, säger Katarina Jansson.

Yngve Hedlund och Björn Engström överlämnade sin bok Prins Daniel - Anor från Svartnäs till Trafikverket. Jonny Gahnshag och Ovanåkers kommunalråd Yoomi Renström (S) ledde en avtäckning av en minnesten Trafikverket rest för vägbygget. I Nyfäboden står den gamla minnestenen av det ursprungliga vägbygget.

Annons