Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägbygge för Ikea snart klart

Om knappt en månad är vägbygget klart.
7 november sker invigningen för nya ikeavägar.

Annons

Under de senaste veckorna har trafikanterna fått er allt klarare bild av hur "nya" Backarondellen kommer att fungera. Om några veckor är allt klart för invigning. Arbetet har pågått i över ett år.

Enligt Trafikverket har det flutit på bra, och inga stora incidenter har inträffat, trots dem omfattande trafiken.

– Visst har någon åkt på någon så att något lyktglas gått sönder. Men sådant hände tidigare också. En generell uppfattning är att det inte varit fler olyckstillfällen än tidigare. Nu tycker vi att trafiken flyter väldigt bra, trots att maskiner kan stå lite i vägen. Men vi har också informerat mycket, säger Lars-Erik Håkansson, projektledare vid Trafikverket.

Tidplanen håller, trots att det tillkommit en del bitar. Gång- och cykelvägen intill Vattenhuset på Norra backa var inte med från början. En del stensättning och annat har också justerats under resans gång.

– Men i stort sett har vi byggt som det var tänkt, säger Lars-Erik Håkansson.

Planteringarna är i det närmaste klara, alla träd är på plats. En del återstår vid Byggmästargatan, då det är aningen rörigt med byggena som är på gång där. Diskussioner pågår också med Kupolen om belysningen i anslutning till det torg Kupolen bygger.

Tillkommande arbeten kostar drygt en miljon kronor, jobbet totalt handlar om runt 100 miljoner kronor. Trafikverkets projekt avslutas nu i år.

– Det finns en överenskommelse mellan Trafikverket och Ikea om att de ska få använda en tillfällig infart ett tag till. Ikea och Peab får sedan stänga det hålet åt oss, säger Lars-Erik Håkansson.