Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägar och järnvägar nödvändigt för Sälen

/
  • Bättre vägar och järnvägar, Fiskarhedens VD Olle Larsson, t h. var tydlig med vad som behövs för att den stora träindustrin ska fungera i Transtrand. Riksdagsmännen Lars Johansson och Ingela Nylund-Watz till vänster tillsammans med Kurt Podgorski, Hans Unander och Maggi Grundén från malungs kommun.

Varje dag rullar det 60 långtradare in och lika många ut från Fiskarhedens trävaru AB i Transtrand och varje år inträffar några olyckor på de smala vägarna som leder till sågverket.
– Bättre vägar och helst ett järnvägsspår är ett måste för vår framtid, säger Fiskarhedens VD Olle Larsson när socialdemokraternas ledande näringslivspolitiker besökte kommunen.

Annons

Fiskarhedens sågverk är en framgångssaga i kommunen med över 100 anställda och framgångsrik exportverksamhet.

– 90 procent av vår produktion går på export och de arabiska länderna är vår viktigaste marknad, berättade Olle, för de besökande riksdagsmännen.

Snabbt förklarade han också behovet av bättre vägar.

– Det allra bästa hade varit ett järnvägsspår och förhoppningsvis kan det bli möjligt med en terminal i Malungsfors på sikt. När det gäller vägarna så handlar det här också om vägarna för alla besökare till fjällanläggningarna i Sälen, fortsatte Olle.

– De drabbas också av de trånga vägarna, där det är väldigt svårt att köra om en av våra stora transportbilar. De hamnar bakom och sedan är det bara att ligga kvar i kön.

Merparten av godset från Fiskarheden skeppas ut från Söderhamn och den smala Vasaloppsvägen hanterar en stor mängd av de tunga fordonen.

Riksdagsmännen lyssnade och noterade.

– Vi har förståelse för behoven, förklarade Lars Johansson från Göteborg, som är näringspolitisk talesman för socialdemokraterna.

– Hade vi varit i regeringsställning hade det självfallet varit lättare att lova och driva frågor. Vi vill att det ska satsas mer på infrastrukturen i landet än vad regeringen valt att göra. Det är klokt att göra sådana satsningar nu när behovet är stort och vi samtidigt befinner oss i en lågkonjunktur, menade Lars.

Riksdagsmännens besök i Malung inleddes med besök på PG Elfström innan de fortsatte upp till Fiskarheden. Sedan väntade Skistar och besöksnäringen, som framför allt är Ingela Nylund-Watz ansvarsområde, med kommunalrådet Kurt Podgorski som värd för besöket.

Mer läsning

Annons