Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prata våga lyssna

/
  • Birgitta Hiertner, Kvinnojouren Falun och Lillemor Helander var två av deltagarna under utbildningen i Folkets hus. Lillemor drabbades tidigt av våld och missbruk och har skrivit en bok om sitt liv. Hon önskade att hon vågat prata tidigare och sina upplevelser.
  • Föreläsare under Våga prata, Ewa Cederstam, filmare, Mats Gehlin, kriminalinspektör Stockholm City Polisdistrikt och Suzann Larsdotter, socionom och sexolog.

Våga prata, utbildningsturnén för att öka kunskaperna om sexuellt våld, väckte stort intresse i Falun.
Över 100 deltagare, personer som i sin profession möter människor drabbade av sexuellt våld.

Annons

–Gensvaret är fantastiskt. Vi hoppades på ett 40-tal deltagare men det kom 116. Det berättar Ewa Cederstam, filmaren som gjorde en egen film om sig själv. DT berättade om filmen och utbildningsturnén tidigare. Syftet med filmen och utbildningen, som i första hand vände sig till sjukvårdspersonal, polis, socialtjänstemän, kvinnojourer och lärare bland andra handlade om Ewas erfarenheter av tystnaden efter att hon blivit våldtagen.

Hennes budskap är att våga prata och det var också det Ewa, kriminalinspektör Mats Gehlin och Suzann Larsdotter, socionom och sexolog talade om under dagen i Folkets hus i Falun.

Under dagen ställdes många frågor och många funderingar om situationer hur personer som utsatts för sexuellt våld kan bemötas.

Träning i att börja tänka, våga se, våga lyssna. Birgitta Hiertner, Kvinnojouren Falun berättade om ett mycket gott samarbete mellan socialjour, socialförvaltningen, polisen och Brottsofferjouren , men det räcker inte. Hon efterlyste med kunskap och utbildning i frågor krig sexuellt våld.

Många efterfrågade också mer öppna samtal och mer naturlig inställning kring sexuella frågor, som ofta dyker upp i samtal bland annat inom socialtjänsten. Sexolog Suzann Larsdotter menade att personal i sin yrkesroll kan prata om frågor som rör sex och är kompetenta, men då är det inte fråga om några terapeutiska samtal.

–Att möta frågor kring sexualitet är viktigt och när någon visat förtroende ska det förvaltas och personen ska inte bara lämnas med sina frågor, sa Suzann Larsdotter.

Utbildningsturnén Våga prata stöds av bland andra Ungdomsstyrelsen, Sveriges Kvinno - och Tjejjourers Riksförbund, Länsstyrelsen Dalarna och Film i Dalarna. Turnén går vidare till ytterligare tre städer, Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Annons