Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga obstruera

Finansminister Anders Borgs (M) besked i helgen om att han och regeringen motsätter sig en höjning av taket i a-kasseersättningen splittrar alliansen. Redan i helgen, efter Borgs tydliga budskap i Ekots lördagsintervju, kom kritiska röster från framför allt Folkpartiet, men även från Centerpartiet, som anser att det är dags för en höjning av taket .

I går följde Folkpartiet upp Borgs budskap i radioprogrammet med ett uttalande från Johan Pehrson (FP) som är partiets gruppledare i riksdagen, med beskedet att Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna ska försöka nå en uppgörelse kring en höjning av a-kassetaket i den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Johan Pehrson tror att det går att uppnå kompromisslösningar kring a-kassefrågan på samma sätt som det en gång gjorde med pensionssystemet. En intressant fråga är förstås vad det kommer att "kosta" för FP, C och KD att göra gemensam sak med oppositionen i en viktig symbolfråga som går Moderaterna emot.

I sak gör Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna rätt som obstruerar mot Moderaterna.