Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga obstruera

Annons

Finansminister Anders Borgs (M) besked i helgen om att han och regeringen motsätter sig en höjning av taket i a-kasseersättningen splittrar alliansen. Redan i helgen, efter Borgs tydliga budskap i Ekots lördagsintervju, kom kritiska röster från framför allt Folkpartiet, men även från Centerpartiet, som anser att det är dags för en höjning av taket .

I går följde Folkpartiet upp Borgs budskap i radioprogrammet med ett uttalande från Johan Pehrson (FP) som är partiets gruppledare i riksdagen, med beskedet att Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna ska försöka nå en uppgörelse kring en höjning av a-kassetaket i den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Johan Pehrson tror att det går att uppnå kompromisslösningar kring a-kassefrågan på samma sätt som det en gång gjorde med pensionssystemet. En intressant fråga är förstås vad det kommer att "kosta" för FP, C och KD att göra gemensam sak med oppositionen i en viktig symbolfråga som går Moderaterna emot.

I sak gör Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna rätt som obstruerar mot Moderaterna.