Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väg bortspolad i Gördalen

 
Vårfloden 2016
Visa alla artiklar

Det såg ut att bli en lugn vårflod i år, men plötsligt kom närmare 35 mm regn och satte fart på snösmältningen. Små bäckar blev till forsande älvar och vägen i södra Gördalen skars av och spolades bort.

– I går kväll när vi kom hem märkte vi att det var högt vatten i en del bäckar längs vägen, men här i Gördalen var det ingen fara, berättar Karl-Olov Jensen, som bor i sista huset på "rätt sida" av den bortspolade vägen.

Men sedan ökade regnet och på morgonen hade den lilla bäcken med smältvatten blivit en fors och tagot med sig vägbanan i södra delen av Gördalen

Även vid infarten till Gördalen är vattnet oroväckande högt och i nivå med vägen.

– Jag la en stege över bäcken och tog med mig cykeln för att se om det var några mer ställen som skadats, men ner till gränsen mot Norge var det ingen fara, säger Karl-Olov Jensen.

– Så söder om oss är det bara fritidshus.

Under dagen kom också en representant från Peab till platsen och ersatte de provisoriska bockar som Karl-Olov ställt ut med rejäla avstängningsskyltar.

– Så länge det forsar så här mycket, är det inte mycket vi kan göra. Det här får cheferna ta ett beslut om hur vi ska hantera det här, förklarade Peabs rebresentant.

Att lägga i en trumma skulle inte gå med den fart det är på vattnet fär stunden och att lägga en tillfällig plåt så trafiken kan ta sig över är en tveksam lösning. Skulle mer av vägbanan undermineras så kan plåten braka igenom , för just nu är det alldeles för mycket vatten som vill ner i Görälven.

– Dels har snösmältningen tagit fart och så regnet på det, funderar Karl-Olovs fru Molly.

– Häromdagen var fjället mer vitt än svart, men nu är i stort sett all snön borta och det är väl

framförallt den snön som nu kommer, säger Karl-Olov.

Under tisdagen avtog vattenflödet i den lilla bäcken och Trafikverkets entreprenör Peab fanns på plats med maskiner för att åter göra vägen farbar.