Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väderåret 2015 i Dalarna – avrundas med nya värmerekord?

Vädret är och lär troligen så förbli – världens vanligaste samtalsämne. Finns det inget annat att prata om så finns alltid vädret tillgängligt, oavsett hur fint eller eländigt det är.

Det går heller inte att komma ifrån det faktum att vi alla påverkas av vädret vare sig vi gillar det eller inte.

Så här i slutet på 2015 verkar det i alla fall som att Dalarna har klarat sig från de allra extremaste vädren. Exakt hur det blev får summeras efter nyårsnatten.

Klart står dock att årets näst sista månad, november, blev en rekordmånad på många håll i landet. Inte minst vad gäller värmen.

Den 2 november blev Hudiksvall (17,6 grader) den varmaste platsen i landet när ett tiotal av SMHI:s väderstationer slaktade sina värmerekord som stått sig i 100 år.

Däremot stod sig det svenska novemberrekordet på 18,4 grader i skånska Ugerup från 1968.

När det gäller snön som många har längtat efter gjorde den ett par hastiga besök under både november och december för att sedan töa bort.

Visserligen flaggade prognoserna för såväl kyla som snöflingor helgen innan jul.

Men fortfarande i mitten av december är Dalarna nästintill snöfritt. Och efter några dagar med bister och mycket vinterlika temperaturer reviderade meteorologerna snöprognoserna och ersatte dessa med plusgrader och regn.

Det är bara i allra nordligaste delarna av länet som det finns ett snötäcke, som i sig inte är imponerande: tio centimeter i Idre den 11 december respektive 16 centimeter i Gördalen.

Lars-Erik Wikman, ledamot i styrelsen för den väderintresserade föreningen Väderbitarna, i Svärdsjö utanför Falun, tycker dock inte att detta är särskilt märkvärdigt. Han är en av många i landet som ansvarar för SMHI:s väderstationer.

Lars-Erik har sedan 1990 observerat, mätt och rapporterat in data till SMHI. Det är också skiftet 1980/1990-tal som han betraktar som lite av en milstolpe i Dalarnas vädersammanhang.

– Sedan dess har antalet milda och snöfattiga vintrarna blivit allt fler och kommer i följd.

– Lite längre tillbaka var det någon enstaka grön vinter, som perioden i början av 1970-talet.

Förutsättningar finns därmed att vintern 2015/2016 blir som förra vintern.

Då följdes den gröna julen upp av en kortare köldknäpp och ett snötäcke som i de södra delarna av länet töade bort.

Att vintrarna i genomsnitt var bättre förr är en uppfattning som Väderbitarnas ordförande Per-Ove Johansson, Avesta, har, åtminstone vad gäller snötäckets uthållighet:

– Ja, det är ett konstaterande – att perioden med snötäckte minskar kontinuerligt.

Och som många minns var det något som såväl arrangörer som tävlande fick smaka på under Skid-VM på Lugnet i Falun 18 februari–1 mars den senaste vintern.

Här tvingade plusgraderna fram saltning av snön för att världsstjärnorna skulle kunna fajtas om medaljerna i plaskiga skidspår som nästan påminde om snö.

Och än värre förhållande väntade de tusentals skidåkare som deltog i årets senarelagda upplaga av Vasaloppet.