Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad orsakar pankreatit?

Fråga:  Min 11-åriga perserhona drabbades förra veckan av diarre och kräkningar, Det kom plötsligt på kvällen och hon gick på lådan för att direkt efteråt kräkas. Detta hände varannan timme, så vi åkte in akut med henne. Man tog blodprov som inte visade något annat än dåliga värden orsakade av uttorkning.

Hon blev kvar på djursjukhuset under 36 timmar då hon fick dropp, medicin och man tog ett nytt blodprov. På lappen jag fick med hem står att läsa följande; Blodprovet påvisade indikationer om att hon har pankreatit. Det finns även en viss infektionsbild i kroppen, så hon behöver behandlas med antibiotika och smärtlindring.

Veterinären kunde inte svara på varför katten blivit sjuk eller vilken typ av infektion det rörde sig om. Det som sades var att pankreatiten berodde på infektionen i kroppen, vilket inte gjorde mig så mycket klokare. Nu har hon fått flagyl och vetrimoxin i sju dagar och mår mycket bättre. I förrgår ringde veterinären och undrade hur det var och sa att man kunde ta ett nytt blodprov för att se att infektionen var borta. Sedan sa hon, katten mår idag bra och hon är inte den lättaste att ta blodprov på så i ert fall kan ni strunta i det

Idag kontaktade jag djursjukhuset och fick prata med en annan som sa att de rekommenderade alltid att man skulle följa upp med ett nytt blodprov. Bör man göra det? Känner mig så vilsen, tycker inte jag har fått ett rakt svar under hela denna tid. Vad kan det ha varit som hon drabbades av?

Nu har en till katt här hemma drabbats av samma symtom. Sjukdomsförloppet kom plötsligt med häftiga kräkningar och diarré. Efter några dagar med flagyl mår katterna mycket bättre. Den första katten är idag helt återställd, och den andra är på god väg.

Efter att googlat får jag för mig att det kan vara någon parasit som Giardia eller Tritrichomonas. Vi bad veterinären att ta ett avföringsprov för att kolla upp detta, men avföringen var för tunn. Idag kommer jag själv skicka in två avföringsprov till SVA för att se att allt är ok, dock inte från de katter som fått flagyl. Dessa katter som drabbas är enbart innekatter, men vi har tagit in katter som levt ute, en av dom har även bott på ett katthem. Alla katter är vaccinerade mot kattpest och kattsnuva.

Veterinären har även rekommenderat Axilur till den sista katten, misstänker han Giardia? I så fall, varför har jag inte blivit rekommenderad att göra ett avföringsprov på de andra katterna. Blir de inte behandlade kommer det bara att gå runt. SVA tyckte inte att symtomen stämde in, men jag skickar in proverna så kan man utesluta detta. Vad kan det annars vara? Mask? Magsjuka? Det måste finnas en koppling, eller är det bara ren otur?

Tacksam för svar!
/CarolinSvar:  Bukspottkörtelinflammation, pankreatit, hos katt är en svårtolkad sjukdom. Trots att mycket forskning gjorts och många artiklar skrivits är man fortfarande inte säker på varför katten får denna sjukdom.Bukspottkörteln innehåller ämnen som ska bryta ner fettet i maten och vid en inflammation kommer dessa ämnen ut fritt i bukhålan med ibland mycket allvariga följder.

Vid akut sjukdom blir katten dålig med nedsatt aptit , buksmärta och ofta feber. Vid kronisk pankreatit är symptomen mycket mer diffusa. Man har ansett att den akuta formen kan vara orsakad av bakterier (från tarmen eller via blodet), yttre skada eller i samband med fetma och diabetes.

Diagnosen är svår att ställa men man väger samman symptom, blodprov och ultraljud. Man brukar behandla med smärtstillande, antibiotika och dropp. Fodret kan ibland behöva ändras.

Om flera katter i ett hushåll får diarré och kräkningar så tänker man naturligtvis på en infektion. Det vanligaste är virusinfektioner men det finns, som du själv skriver, även andra ”mellanting” mellan parasiter och bakterier. Giardia och coccidios förekommer och kan behandlas med antibiotika dock är det för det mest bäst att låta infektionen läka ut av sig själv.

Angående Trichomonas så är det en lurig diarrésjukdom som kanske inte finns så mycket i Sverige. Om man ska skicka in ett avföringsprov för detta måste man ha speciella odlingsmedier. Det finns inget godkänt medel i Sverige som har effekt på Trichomonas.

Hoppas du fått lite svar.
Med vänlig hälsning
Marie Granar
Leg vet