Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad kostar invandringen netto?

Den ekonomiska sidan av invandringen har blivit ett populärt ämne. Svaret beror på vilken invandring vi menar och hur lång tidshorisont vi väljer.

Arbetskraftsinvandringen är den vanligaste invandringen. Den kostar en struntsumma och betalar sig mångdubbelt. Sverige får skatteinkomster och har sluppit utbildningskostnaderna. Om en arbetskraftsinvandrare inte får ett lämpligt jobb då drar han vidare.

Den så kallade kärleksinvandringen bör också gå ihop ekonomiskt. Den invandrande parten brukar så småningom hamna i arbetet. Dessutom kan vi inte allvarligt hävda att en svensk med en utländsk partner inte är välkommen här.

Invandringen av flyktingar och deras anhöriga är mer problematisk. Nils Gossas (MP) från Integrationsutskottet i Borlänge kommun tror att långsiktigt går den med vinst. Han brukar få mothugg av folk som tror på en svidande förlust. Vem har rätt? Framtiden är inte given. Den formar vi själva genom våra handlingar. Om kommunen sköter väl sitt integrationsarbete och några av oss hjälper till, då får Nisse rätt. I annat fall får motståndarna rätt. Låt oss hålla tummarna för Nisse och försöka hjälpa honom.

Hur ska kommunen lyckas med integrationen? Flyktingarna måste inledningsvis få den utbildning som behövs. Det kostar mycket pengar. De berörda kommunerna har därför utverkat ett löfte från regeringen att stå för en stor del av investeringen.

Kommunen måste dock göra en viktig del av utbildningsjobbet; lära flyktingar att fungera i vårt samhälle och att behärska språket i den utsträckning deras blivande jobb kräver. Därefter behövs anpassning av deras yrkesutbildning till svenska behov eller i många fall grundläggande yrkesutbildning för enkla jobb. Här ska Arbetsförmedlingen hjälpa till.

Hela utbildningsinsatsen behöver göras snabbt då tiden kostar ju pengar och väntetider minskar motivation. Man kan inte heller använda fullt ut de utbildningsmetoder som fungerar för svenskar. En omfattande anpassning behövs till flyktingarnas varierande förutsättningar. Till exempel är det ineffektivt att utbilda somaliska akademiker och analfabeter tillsammans. Men akademikerna kan och bör hjälpa till med utbildning av analfabeter.

Invandringens kostnad är en öppen fråga. Och du kan påverka svaret.

Jaro Potucek

beskriver sig som "liberal från Borlänge".

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel