Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har tiken fått mellan tårna?

Fråga:  Min grand danois-tik är snart nio år och börjar bli stel i lederna så jag köpte en pulverburk Glucovett för att se om det kunde hjälpa mot stelheten. Nu efter snart två veckors användnng har hon över en natt (bokstavligt talat) fått en blodig knöl/böld mellan två tår på vänster framben. Hon har lite ont i den, haltar när hon går och försöker slicka mellan tassen (det har blött lite från den nu, antagligen på grund av slickandet).

Annars är hon precis som vanligt i matlust, humör och pigghet. Hon har inga skärsår eller liknande, så hon tycks inte ha skadat tassen. Är knölens plötsliga uppkomst efter användandet av glukosaminpreparat bara ett konstigt sammanträffande eller kan det vara så att det är Glucovetten som gett henne bölden? Har du hört något liknande förut?

/ Maria


Svar:
 Det du beskriver är sannolikt en furunkulosböld (alternativet skulle vara en hastigt uppkommen tumör och det är mindre troligt). En sådan kan ha fler orsaker. Du kan exempelvis leta på Doggy Rapport på internet så har jag skrivit om sjukdomen där.

Det är bäst att ni går till en veterinär som sysslar just med hudsjukdomar på en gång. Om det skulle bero på tillskottet du ger är svårt att svara på, i så fall skulle hon ha reagerat allergiskt på det och det är inte så troligt att det sker så snabbt!

Lycka till
Marianne Mellgren
Leg vet och specialist i hund- och kattsjukdomar