Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer med Skeers väggmålning

Politikerna i kommunfullmäktige ska vid måndagskvällens sammanträde avgöra om Folkparken Skeer ska säljas eller inte. Förslaget från kommunstyrelsen är försäljning och några Orsabor är oroliga över vad som ska hända med väggmålningen i entrén.
– Vet kommunen om att den är målad av Mårten Andersson och att väggmålningen kan vara värdefull, sa Sigurd Andersson, Skattungbyn, när han kontaktade tidningen.

Kulturchefen Peter Bernhorn uppger att han ännu inte varit inkopplad när det gäller väggmålningen.

Kommunchefen Göran Grå konstaterar att ärendet ännu inte är framme i ett försäljningsläge.

– Om beslutet i kommunfullmäktige blir att Skeer ska säljas måste en inventering göras. Det ska också fastställas under vilka former försäljningen ska ske.

Kommunalrådet Marie Olsson säger att hon har full kontroll över väggmålningens värde.

– Det blev jag upplyst om redan under Rune Mångs tid. Väggmålningen är värdefull och det gäller att vi tar väl hand om den.

Mårten Andersson föddes i Freluga utanför Bollnäs, där han fortfarande bor delar av året. År 2009 såldes hans verk Jaktslottet för över 1 miljon kronor av Bukowskis i Stockholm.