Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör man åt getingstick?

Fråga:  Hej, vad ska man göra om hunden blir getingstucken eller bromsbiten? Har hört att man kan ge alvedon eller liknande för att undvika svullnad som annars kan ge andnöd.

Vår hund (mest Lhasa Apso), väger ca 8 kg. Kan man ge den en fjärdedels alvedon? Någon sade Magnecyl, men vilka tabletter är ok och vilka är det inte?

Jag förstår att man bör ta sig till veterinär om det verkar illa, men om man har lång tid dit?

Vad bör man tänka på annars vid getingstick och bromsbett?

Undrar KB

Svar:  Det är mycket vanligt att hundar får getingstick, men lyckligtvis väldigt sällan det ger några större problem. I de flesta fall är de ofarliga, med endast lite smärta, svullnad och irritation som följd.

Någon behandling rekommenderas inte i dessa fall. Man kan försöka ta bort eventuell gadd som finns kvar, och möjligen kyla området med lite is i handduk.
Du kan även gnida en Magnecyltablett mot området för att dämpa irritationen.

Om hunden fått getingstick i svalget finns risken att svullnad ger andningsproblem. Finns även ett fåtal hundar som reagerar med en överkänslighetsreaktion med försämrat allmäntillstånd.

I båda dessa fall kontaktas veterinär omgående. Om man har lång väg till veterinär och kortisontabletter finns i hemmet, kan en engångsdos ges akut.

Med Vänlig Hälsning,
Marie Mård
Leg vet