Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gäller för dräktigt sto?

Fråga: Hur länge kan man rida/köra ett dräktigt sto iannan fölning. Jag undrar även vad man bör tänka på när det drar ihop sig för fölningen och direkt efteråt?                

/Lina

Svar:  Jag skulle rekommendera dig och alla andra som har frågor som rör djurskyddsbestämmelser för hästar att gå in på jordbruksverkets hemsida. Där finns alla aktuella bestämmelser som gäller transport och annan hantering av hästar.

Enligt djurskyddsbestämmelser för häst är sista dag för att transportera ett dräktigt sto 35 dygn före beräknad fölning och 7 dagar efter fölning. För tävling gäller andra bestämmelser som finns angivna i tävlingsreglementen.

Under dräktigheten får man anpassa stoets fysiska aktiviteter till vad hon klarar av och det kan variera mellan olika ston beroende på en mängd olika faktorer som ålder och skador. De flesta ston mår bra av att bli omskötta och ridna eller körda.

Det viktigaste vid dräktighet och fölning är att ha god kontroll över stoet så att man kan agera och hjälpa till om något händer. Rådgör då med din veterinär.

Stoet skall ha ett bra skydd mot stelkramp som då även fölet får med råmjölken. Vaccinera stoet mot stelkramp under dräktigheten men det skall vara minst tre veckor före fölning för att det skall bli antikroppar till fölet.

MVH
Björn Gammelgård