Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är Perssons nya löfte värt?

Annons

När man läser läsekretsens frågor till landstingsrådet Ingalill Persson (S) i chatten på dt.se i går, slås man av två saker. För det första kraven på att politikerna borde bort från styrningen av landstinget; för det andra föreställningen om att utgifter för politiker, kultur och administration är det som förorsakar landstingets budgethaveri.

Sanningen är den att 10-15 länsteatrar skulle behöva läggas ned för att täcka övertrasseringen av budgeten för hälso- och sjukvården. Dalarna har bara en. Kostnaden för politiker och byråkrater är också låg.

Landstingsledningen skyller på regeringen. Men de cirka 15 procent av de totala inkomsterna, statsbidragen, som inte räknats upp för löneutvecklingen gör det knappast motiverat att som Persson beskriva det som att "intäkterna minskar för kommuner och landsting".

Signaturen "Smulan" föreslog en lasarettsnedläggning i Avesta eller Ludvika. Persson svarade att Borlängeborna är de som har närmast till länssjukhuset. Senare förklarade hon att det mesta av verksamheten på Borlänge sjukhus är kommunal.

Hon lovade också signaturen "Perkus" att S "inte kommer att höja skatten igen inom överskådlig tid". Trovärdigheten i detta löfte får var och en bedöma. Fryst landstingsskatt för dalfolket skulle i så fall vara en helt ny S-politik.