Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är kultur och vem bestämmer?

Annons

Kultur betyder odling och bara ordet ger möjlighet till en mängd tolkningar. Ibland känns det som om några har tagit monopol på att deras värld och åsikter är den rätta. Det kändes så när man hörde deltagarna i tv- soffan på morgonen efter Kristallgalan kommentera evenemanget. Mycket prat om de grabbar som ledde programmet samt även något om vinnare som korades.

Men inte ett ord om en så värdig pristagare som Kalle Moraeus. Kan orsaken vara panelen i soffan? Den bestod av tre kulturskribenter från kungliga huvudstaden. För visst är det skillnad på vad som klassas som kultur bland dessa och den som lever på vischan. Undrar hur dessa personers kulturella smak skulle passa in i de, i mitt tycke, många fina aktiviteter som förekommit runt om i vårt län denna sommar. I många av våra kyrkor har det exempelvis varit flera fina och njutbara konserter.

På museet i Falun har det under sommaren visats fin hemslöjd från länet. I Svärdsjö visades under en månad en fin och storslagen textilkonst

På Svedens gård utanför Falun har det under några lördagar varit några trevliga aktiviteter med stor bredd. En lördag stod hästen i centrum. Ett djur som i århundraden har varit en tillgång för oss människor. En visning som kommenterades förtjänstfullt av Helen Knutsson. Där satt även slöjdare som på sitt sätt hyllade hästen men även gav prov på fint handarbete eller slöjd om man så vill. Och inte att förglömma, musikgruppen PopNix som gladde med gamla kända melodier och stor spelglädje.

Nog är väl evenemang som dessa värda att hyllas. De gläder och lyfter besökaren. Något som bör vara målet med kultur och dess utövande. Konstyttringar som alla på sitt sätt berikar vardagen för besökaren, men som kanske även gav konstnären glädje under skapandet. En känsla för konst som nämnda exempel går inte att finna hos den så kallade experten. Risken med enögda företrädare är att deras åsikter blir en form av finkultur som bara kan utövas i de stora städerna. När får vi se en större bredd och ödmjukhet hos yrkestyckarna i SVT:s morgonsoffa?

Lars Erik Larsson

vill värna landsbygdens rika kulturliv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel