Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är egentligen en hertig?

Under torsdagen hålls en konselj där Kung Carl XVI Gustaf offentliggör den nya lilla prinsens namn. Samtidigt berättas också vilket landskap som han blir hertig över. Men vad innebär egentligen den titeln?

Hertig, eller hertiginna som det heter om det är en kvinna, är en titel för vissa högre adelsmän eller medlemmar av kungahuset.

Av tradition tilldelas arvsberättigade personer en hertig- eller hertiginnetitel. Det här sträcker sig tillbaka till Gustav III:s dagar men härrör ända från medeltiden. Till en början fungerade det som ett plåster på såren för barn i syskonskaran av kunglig börd som inte blev förstfödda män. I dag är det mer symboliskt.

I en intervju med Dagens Nyheter klargör Göran Alm, chef för Bernadotte-biblioteket, vissa detaljer.

– Det är kungen som väljer vilket landskap en ny hertig eller hertiginna ska tilldelas. Hur den urvalsprocessen går till är det ingen som vet, säger han.

Om ett landskap inte skulle vilja ha en hertig eller hertiginna, kan det tacka nej?

– Jag kan inte tänka mig att det någonsin skulle hända, men i teorin, nej.

Vad ingår i ett hertig/hertiginne-uppdrag?

– Inga obligatoriska uppgifter. Sedan brukar det växa fram ett särskilt band mellan hertigen eller hertiginnan och landskapet i fråga. Man deltar i viktiga ceremonier och jubileum och tillbringar tid där.

Den senaste personen som hade Dalarna som hertigdöme var Carl Johan Bernadotte som föddes 1916. Han var nuvarande kungens farbror och Gustaf VI Adolfs yngste son. 1946 avsade han sig dock titeln i samband med att han gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark. Sedan dess har platsen som hertig eller hertiginna över Dalarna stått tom. Kanske kommer den fyllas nu.

En hertig tilltalas normalt "ers nåd", men en hertig som är självständig regent eller kunglig hertig tilltalas "ers höghet".