Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är det för stenblock?

Varför lade någon eller några ned stor möda och slit på att hugga stenblocken som sedan lämnades i skogen ?.
– Kan det ha någonting med pelarna i kyrkan att göra, undrar Ragnar Forslund.

För några dagar sedan besökte Ragnar Forslund, hans dotter Kerstin och Anna-Britt Söderberg en plats som har förbryllat Ragnar Forslund sedan över 30 år.

Platsen är ett tiotal meter från grusvägen mot Budhed från Garbergsvägen, strax norr om Spjutmo rastplats.

Några hundra meter härifrån ligger ett stort stenblock som är en "bak" av det stora block som utgjorde locket till Karl den fjortonde Johans sarkofag som slipades vid porfyrverket i Älvdalen. Sarkofagen finns i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Det blocket, som togs ur ett stenbrott i närheten, liksom det mesta om stenhanteringen i Älvdalen är undersökt, dokumenterat och omskrivet i böcker och avhandlingar.

– Men om de här blocken som jag upptäckte 1978 har jag inte lyckats få fram några uppgifter alls, säger Ragnar Forslund, som har ett gediget och långvarigt intresse för Älvdalens historia . Han har varit ordförande i Elfdalens hembygdsförening under många år, ordförande i Älvdalens spelmanslag, musiker, författare, kulturpristagare och kort sagt en stor kulturpersonlighet i Älvdalen.

– Jag har frågat många äldre, men ingen har kunnat berätta för mig vad de här stenblocken, som lagts upp med "mellanlägg" av trä för att sparas, skulle användas till. Någon har ju lagt ned stora kostnader i form av arbete med huggning och uppläggning av blocken, säger Ragnar Forslund.

– Min teori är att de kanske har med kyrkan att göra. Måtten, 2,80 meter stämmer exakt med pelarna under kyrkans läktare, utan ornamenten i taket. Men de stämmer inte med de pelare som nu finns under koret, de är 3,15 meter.

– En del äldre har berättat för mig att det från början var meningen att också pelarna i koret skulle vara av sten. Men att de av någon anledning i stället gjordes i trä med puts som ska likna sten då ombyggnaden av kyrkan i början av 1900-talet genomfördes.

De två stenpelarna i kyrkan är gjorda av Garbergsgranit, liksom blocken i skogen i Garberg och sarkofagen i Riddarholmskyrkan.

– Kanske de här blocken från början var tänkta att bli pelare i kyrkans kor?

– Det här är bara mina teorier, men nu vädjar jag till allmänheten om hjälp. Finns det någon som vet något om dessa stenblock? Vem som högg dem? Varför de höggs? När höggs de? Och vad det var meningen att de skulle användas till? Kanske det finns nedskrivet någonstans? Hör av er till mig om ni vet något, säger han förhoppningsfullt.