Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är de juridiska fördelarna med att vara gift?

Fråga:  Jag och min sambo har precis tagit vårat första lån till vårat nya hus. Ofta under våran tid på banken så fick vi höra att allting skulle vara så mycket enklare juridiskt sett om vi varit gifta. Vi har även hört det på annat håll.
VAD är det som blir så mycket bättre juridiskt sett om vi vore gifta?
Vi har bott ihop i ca 5år. Har en dotter på 1½år. Har försökt få svar på min fråga från många olika håll. Men ingen kan ge mig ett bra och vettigt svar. Hoppas att du ger mig ett bra svar.

Mvh,
Maria

Svar: Hej, Om det är bättre att vara gift jämfört med att vara sambo rent juridiskt sett kan variera från fall till fall. De som säger att det är bättre att vara gifta syftar troligtvis på att ni då skulle ärva varandra. Sambor ärver inte varandra. I ert fall skulle ert gemensamma barn ärva den avlidne sambon. Sambor som vill ärva varandra kan dock skriva ett testamente som gör att de ärver varandra. Ert barn skulle dock ha rätt att få ut en viss del (den s.k. laglotten) av den avlidne sambons egendom trots testamentet till den efterlevande sambon. Är ni istället gifta ärver den efterlevande maken med förtur framför gemensamma barn oavsett om det finns testamente eller inte.

Dessutom ser en bodelning annorlunda ut om ni är gifta. Bodelning görs då en sambo/make avlider eller om man separerar/skiljer sig. Bodelningen innebär en delning av samboegendom för sambor medan makar delar på det som kallas giftorättsgods. Bara gemensamt bohag och gemensam bostad kan vara samboegendom medan all egendom som en make äger kan vara giftorättsgods som därmed ingår i delningen. Om detta är en för- eller nackdel beror helt på situationen.

Anna Akselsson