Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccin ökar risken för sömnsjuka

Det finns ett tydligt samband mellan vaccinet Pandemrix mot svininfluensan och narkolepsi, sömnsjuka. Enligt Läkemedelsverket är risken för dem som vaccinerat sig nästan sju gånger högre än för de ovaccinerade.

Julen 2009, när Torsångsbon Margareta Erikssons son var 14 år, hände något.

– Han blev extremt trött, blev vinglig och fick svårt att gå.

Ett par månader tidigare, i oktober, hade sonen vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensan.

Det visade sig att sonen hade drabbats av narkolepsi, en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar.

– I dag måste han ta sömnpauser två till tre gånger om dagen, en halvtimme varje gång. Det är jobbigt, eftersom han vill sommarjobba, säger Margareta Eriksson som i dag är vice ordförande i narkolepsiföreningen.

Under 2009 och 2010 drabbades påfallande många av narkolepsi, annars en mycket ovanlig sjukdom. Många berättade dessutom att sjukdomen hade börjat i samband med att de hade blivit vaccinerade med Pandemrix.

På torsdagen presenterade Läkemedelsverket en studie som visar vad Margareta Eriksson redan vet: Vaccinet Pandemrix ökar risken för narkolepsi.

Under 2009 och 2010 identifierades 81 fall av narkolepsi. Av dem hade 69 dessförinnan vaccinerats med Pandemrix.

Det innebär, enligt Läkemedelsverket, att risken att insjukna är nästan sju gånger högre för vaccinerade barn och ungdomar än för ovaccinerade.

– Man kan också säga att det blev ett tillskott av knappt fyra fall av narkolepsi per 100 000 vaccinerade barn och ungdomar, säger Ingemar Persson, senior expert på Läkemedelsverket.

Varför vaccinet ökar risken för narkolepsi är det ingen som vet.

– Det ska vi, tillsammans med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, försöka ta reda på nu, säger Ingemar Persson.

(TT)