Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill ha svar av revisorer

Vänsterpartiet i Leksand vill att revisorerna hjälper dem att få svar på en rad frågor.
– Den nya kommunala organisationen har gjort det svårare för oss att få information - tvärtemot vad som var meningen, säger Birgit Bååth, ordförande i Vänsterpartiet Leksand.

För snart tre år sedan beslutade politikerna i Leksand att införa ny organisation för såväl beslutsfattare som tjänstemän. Sex nämnder blev fyra utskott och ledstjärnan var "helhetssyn".

Tanken var att den nya organisationen skulle innebära öppenhet och flexibilitet samt en tydligare ansvarsfördelning mellan politiker och tjänstemän.

Men i stället har det blivit mycket svårare att få insyn i frågor, menar vänsterpartiet som nu kopplar in kommunens revisorer.

– Den politiska organisationen har inte alls blivit som tanken var - kommunstyrelsens allmänna utskott har mer betydelse än någonsin, säger Birgit Bååth (V) och fortsätter:

– Och den debatt som vi skulle ha i kommunstyrelsen finns inte alls. Det är bara "pang bom beslut!" - om inte vi i vänsterpartiet och i vissa fall kristdemokraterna ställer någon fråga.

I det allmänna utskottet finns sex av nio partier representerade: Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I kommunstyrelsen tillkommer Vänsterpartiet (ordinarie) och Bygdepartiet (ersättare). Sverigedemokraterna finns inte med i något av ovan nämnda grupperingar.

I ett brev till kommunens revisorer skriver Vänsterpartiet att de kan få svar på konkreta frågor i kommunstyrelsen, men att informationspunkterna från ordförande och kommundirektör "kan vara ganska innehållslösa".

– Vi vill ha information och vi vill ha den politiska debatt som den nya organisationen skulle öppna upp inför. Men när ärendena kommer till kommunstyrelsen är de redan klappat och klart känns det som.

De frågor som vänsterpartiet nu vill få hjälp av revisorerna att få svar på är bland andra:

* Kommunens policy när konsulter hyrs in på olika uppdrag - sker upphandlingen enligt reglerna och hur utvärderas insatserna?

* Detaljerna kring försäljningen av Rosen's lada.

* Hur bygget av förskolan Källan blivit så mycket dyrare än beräknat och hur andra kommunala byggen hållit budgeten de senaste 5 åren?

Ni säger ju att ni får svar om ni frågar - vad är då problemet?

– Vi kan fråga på saker vi vet - men när diskussionerna förs när vi inte är med är det svårt att ställa frågor i efterhand, avslutar Birgit Bååth (V).