Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utveckla eller avveckla i Hedemora?

Socialdemokraterna och Centerpartiet (Hansson och Drugge) vill flytta turistbyrån och sälja kvarteret Ugglan, där Turistbyrån ligger i dag. Mer än 3 000 Hedemorabor tycker annorlunda.

Det gör nog också länsantikvarie Olle Lind som anser att exempelvis Kvarteret Ugglan är ett riksintresse. Hur många namnunderskrifter behövs för att göra intryck på kommunledningen, Hansson och Drugge?

Ulf Hansson säger i en tidningsintervju (24/8) att beslutet om flytt står fast. Finns verkligen något formellt beslut, Ulf Hansson? Någon konsekvensanalys eller kostnadskalkyl finns i alla fall inte. Kommunpolitik på Grönköpingsnivå!

S och C planerar att avveckla kultur och fritid som självständig nämnd och förvaltning. Hur kommer detta att påverka kommunens mer än 150 föreningar och allt ideellt arbete som där i dag bedrivs med kommunalt stöd?

Vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde skulle nämnden fatta beslut om ett budgetförslag. Något sådant fanns inte. Beredningen S och C (Dahl och Montin) hade inte bemödat sig om att lägga ett enda förslag!

Hedemora kommun saknar en bra campingplats. En campingutredning 2007 lade fram ett par förslag. Ingenting har hänt.

Hedemora har potential som besöksmål. Turisterna kommer med bil, inte med tåg. Ett förslag om ljustavlor vid rv 70 har funnits i flera år. Där har inte heller något hänt.

Ett anspråkslöst förslag:

Inrätta en självständig kulturnämnd som kan utveckla kulturlivet i Hedemora kommun till glädje för Hedemorabor, näringsliv och turister. Vi har råd att behålla det kulturhistoriskt värdefulla apotekskvarteret i kommunal ägo.

Låt den kommunala turistbyrån vara kvar där! Där finns plats även för ett Hedemorabygdens museum. Dit hittar turisterna.

Rusta upp Brunnsjöns camping. Varför inte också anlägga en camping, med kommunalt stöd, i exempelvis Stjärnsund? Ljustavlor vid riksvägen kan upplysa de mer än 10 000 bilister, som varje dygn passerar Hedemora om vad vi har att erbjuda av upplevelser och service.

Satsningar på kultur, fritid och turism lönar sig. Investera. Våga satsa på att göra Hedemora attraktivt som bostadsort och som besöksmål.

Jan Rindberg Isacsson

representerar Vänsterpartiet i Hedemoras kommunalpolitik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel