Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning på Dalarnas museum - ett nytt blad för bokbindareleverna

Nu har årets utställning med bokbindarelever från Leksands folkhögskola öppnats. Efter två eller tre års utbildning ställer de ut sina verk; en bred uppvisning i olika tekniker och material.

Annons

Utställningen A new leaf, med 52 verk, visar både traditionellt bokbinderi och experimentellt som drar mer åt att vara konstverk än en inbunden bok.

– Det är roligt med alla tekniker, att få kombinera nytt och gammalt, säger Adina Nylin från Ulricehamn.

Amanda Arnryd från Linköping håller med.

– Titeln på utställningen talar om just det. Ett nytt blad - nya tekniker, material och kombinationer. Jag gillar den kreativa friheten mer än korrekta tekniker.

Under två år får eleverna bland annat lära sig olika häftmetoder, klotband, skinnband och marmorering. Även förgyllning hinns med.

– Det är fantastiskt att ena dagen marmorera japanskt papper och nästa skapa ett eget bokband av korkplattor, cd-plast eller suddgummin, avslutar Adina och Amanda.

Utställningen pågår till och med 14 maj.