Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatta för kortbedrägeri

Mediaproduktionsbolaget Year Zero har råkat ut för kortbedragare.
– Troligen handlar det om så kallad skimming, säger Dan Forslund, som nu vill varna både företagare och privatpersoner – och tipsa om hur de ska agera om de drabbas av den här typen av bedrägerier.

Under den gångna veckan upptäckte Gagnefsföretaget Year Zeros ägare att en summa på cirka 6 000 kronor låg reserverad som betalning på företagskontot.

– I och med att banken har sina avgifter var det inget som fick oss att reagera, även om vi funderade lite över vad det kunde vara. Under helgen dök ytterligare ett reserverat belopp upp, den här gången ett belopp på ungefär 12 000 kronor. Då fattade vi misstankar, berättar Dan Forslund.

Han och kampanjonen Rickard Erixon parallellringde Netonnet och företagets bank.

– Kortet som använts spärrades omedelbart. Netonnet kollade upp köpen och kunde konstatera att det första köpet hämtats ut, medan det andra fortfarande låg i väntan på uthämtning. Den senare leveransen gav Netonnet order till postutlämningsstället om att returnera.

Nu har Year Zero polisanmält kortbedrägeriet.

– Köpen reklameras till banken. Det lät som att vi kommer att få tillbaka våra pengar, men att det kan ta tid. Vi agerade korrekt, men hade kunnat reagera snabbare på den första betalningen. Kanske hade bedragarna då inte hunnit hämta ut första paketen, säger Dan Forslund, som tycker att Netonnet, Swedbank och polisen agerat föredömligt.

Han konstaterar, efter att ha fått information av polisen, att den här typen av brott blir allt vanligare. Efter att nu drabbats av bedragare och satt sig in i frågan vill han ge tre råd till alla andra kortanvändare, såväl företagare som privatpersoner:

#Kolla direkt upp reserverade belopp eller summor som du inte känner igen. Det går att gå in på varje kort som är kopplat till ditt konto och se vad som handlats.

#Spärra kortet direkt om du är det minsta osäker eller misstänksam.

#Gör en polisanmälan.

– Men det kanske viktigaste rådet är att aldrig lämna kortet utan uppsikt, säger han.

Dan Forslund tror att många drabbade avstår från att anmäla "mindre" bedrägerier för att inte framstå som lättlurade.

– Vi känner oss faktiskt lite dumma, men har – vad vi vet – inte slarvat bort några kort, lämnat dem utan uppsikt eller handlat i någon tveksam affär eller webbshop. Tvärtom är vi väldigt noggranna, säger Dan Forslund och tillägger att han är beredd att framstå som lättlurad – om det kan förebygga att andra drabbas av liknande bedrägerier.