Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utryckningstiden för ambulans ökar

Det tar allt längre tid innan ambulansen är på plats när någon drabbas av hjärtstopp i Gagnef.
I genomsnitt dröjer det strax över 26 minuter efter larmet innan ambulans är på plats.

Det är Hjärt-Lungfonden som har gjort en sammanställning baserad på statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.,

Den visar att 76 procent av dem som under 2010-2012 drabbades av ett "bevittnat" hjärtstopp i Dalarna fick hjärt-lungräddning innan ambulans kom till platsen.

I Gagnef, som inte har någon lokalt stationerad ambulans, var under 2012 mediantiden från att larmsamtalet kom in tills ambulans var på plats 26,1 minuter. År 2009 var motsvarande tid 23,1 minuter.

I Gagnef är dock samtliga brandmän, ett 50-tal, vid de tre räddningskårerna sjukvårdsutbildade och kan ge hjärt- och lungräddning inom ramen för IVPA-verksamheten, sjukvård i väntan på ambulans.. Dessutom har kommunen placerat ut hjärtstartare, defibrillatorer, i en rad välbesökta offentliga lokaler.

Statistik för hela landet visar att en allt större andel av dem som drabbas av bevittnade hjärtstopp får hjälp innan ambulans är på plats.

Varje år drabbas ungefär 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och ungefär 500 av dem överlever. Överlevnadschanserna ökar om hjälp sätts in tidigt.