Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrivningen av dammen i Mångbro klar

Arbetet med strömfåran vid Mångbro kvarn är i det närmaste slutfört.
Den gamla dammen har rivits och en mindre vattenspegel har anlagts.

Sollerö Gemensamhetsskogs Samfällighetsförening har tillsammans med Länsstyrelsen och Trängslets vattenregleringsförening finansierat den nya fåran som när allt är färdigt kommer att kosta cirka 450.000 kronor.

Projektet påbörjades förra sommaren och slutfördes i sommar. I samband med höga vattenflöden rasade dammen 2006.

– Stora delar av dammen har rivits och en åfåran löper fritt förbi. Det blir ett naturligt flöde, som det en gång var innan dammen byggdes, berättar Lars Collin, kassör i Sollerö Gemensamhetsskogs Samfällighetsförening.

Anders Bruks, miljö- och naturvårdskonsulent har planerat arbetet med dammen och ån. Han har jobbat med flera åar och återskapat det naturliga flödet till Siljan på flera platser.

– Det gynnar fisket, bland annat öring, sik, stäm, som är ett slags karpfisk och andra arter, säger Anders Bruks.

– Fisktrappan i Mångån ska monteras ned. Den har tydligen aldrig fungerat. Nu kan fisken röra sig fritt i vattendraget, säger Lars Collin.

Processen fram till sommarens arbete vid Mångbro kvarn har varit lång. De boende i området har protesterat mot att inte dammen återskapades. En mindre vattenspegel har dämts upp, men det är inte sig likt i Mångbro kvarn, anser en av de boende i området, Sonja Ekmark.

– Här lär de vi oss simma och de flesta ville ha tillbaka dammen. Dammen var ett minne från tiden då man flottade timmer här och använde kvarnen.

Sonja stod på bron när dammen brast. Just fundamentet där hon stod är fortfarande kvar.