Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamma kravaller under Trumps installation – över 200 gripna

Över 200 personer greps när demonstranter och polis drabbade samman under kravallerna i Washington DC på fredagen, då Donald Trump svor presidenteden.
Skyltfönster har krossats, bilar satts i brand och polisen använder tårgas och kravallutrustning för att skingra folkmassorna.

Annons

En limousine sattes i brand, soptunnor kastades mot fönster och stenar slungades mot polisen under upploppen i Washington på fredagen, uppger Telegraph.

Kunder tog skydd under borden på ett Starbuckskafé när flera hundra demonstranter passerade och glas från de krossade fönstren regnade in i kafét.

Läs mer: Donald Trump har svurits in – nu är han president

– De började kasta tegelstenar, sedan soptunnor men när det inte fungerade plockade de upp metallspikar och började slå in fönstren. De hade allting i sina ryggsäckar, säger Ronald Dye, polischef vid Talladega College i Alabama, som rest till huvudstaden med studenter och var en av de Starbuckskunder som tvingades ta skydd under borden när fönstren krossades.

Demonstranter med plakat och flaggor runt en brinnande tidningslåda i Washington.

Polis blockerar gatan i Washington.

En demonstrant sparkar in en vindruta i Washington.

Polisen, utrustad med kravallutrustning och sköldar, har använt chockgranater och tårgas för att skingra folkmassorna och minst 217 personer greps under eftermiddagen.

Organiserade, icke-våldsamma demonstrationer hölls också på flera håll i både huvudstaden och andra städer runtom i USA och världen.

– Du blir skärrad när du går i en fredlig marsch med trummor och sång och distraktionsgranater helt plötsligt börja smälla runtom dig, säger Daniel Hultqvist, en av de fredliga demontranterna, till The Washington Post.

– Människor som kastar stenar och tegelstenar underminerar syftet med protesterna.

Läs mer: Donald Trump svors in som president – se livesändningen i efterhand

De fredliga demonstrationerna planeras fortsätta: På lördagen anordnas en kvinnomarsch i Washington, där 200 000 personer förväntas delta, enligt Telegraph. Demonstrationen kan bli en av de största i stadens historia, skriver tidningen.

Studenter samlades med plakat och flaggor för att demonstrera i Providence, Rhode Island.

Människor höll hand längs Golden Gate-bron i San Fransisco i protest mot Donald Trumps installation som president.

Mer läsning

Annons