Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s vice president: "Nordkorea farligaste och mest akuta hotet mot fred"

USA kommer att bemöta eventuella känrvapenanfall från Nordkorea med ett "överväldigande och effektivt" svar.
Det buskapet gav USA:s vice president Mike Pence under ett tal i onsdags, på ett stort krigsfartyg som är ankrat i Japan, enligt AFP.

Annons

– Nordkorea är det farligaste och mest akuta hotet mot fred och säkerhet i Asien-Stillahavsområdet, sade Mike Pence, enligt AFP.

Pence var klädd i en grön militärjacka när han höll talet framför 2500 sjömän på det jättelika hangarfartyget ankrat vid en militärbas utanför Tokyo.

– USA kommer alltid att söka fred, men under president Trump är sköldarna höjda och svärdet redo, sade Pence, enligt AP.

USA:s vice president Mike Pence tar en  selfie med sjömän på hangarfartyget USS Ronald Reagan.

"Överväldigande och effektivt"

USA kommer enligt Pence fortsätta att "arbeta hårt" – med hjälp av allierade som Japan och Kina – för att tillämpa ekonomiska och diplomatiska påtryckningar mot regimen i Pyongyang.

– De som utmanar vår beslutsamhet eller beredskap borde veta, att vi kommer att besegra alla attacker och möta all användning av konventionella vapen, eller kärnvapen, med ett överväldigande och effektivt amerikanskt svar, sade Pence, enligt AP.

Hotar med krig

I fredags hotade Nordkoreas vice statsminister Han Song-Ryol med krig om USA ingriper militärt mot landet.

– Vi kommer att gå ut i krig om det är så de vil ha det, sade han enligt AP.

Nordkorea uppger att de kommer att fortsätta med sina missiltester – och risken finns därmed att de kommer att fortsätta vara en nagel i ögat på USA.

Mer läsning

Annons