Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA beredd att avsätta Syriens president – attackerade med robotar i natt

Vita huset och Pentagon har haft diskussioner om eventuell militär aktion i Syrien mot Bashar al-Assad-regimen, enligt en amerikansk tjänsteman uppger ABC News.

Annons

Bilderna har släppts av USA:s flotta.

I en hastigt arrangerad presskonferens från Florida under torsdagen, uppgav USA:s utrikesminister Rex Tillerson att Assads framtid är osäker. I natt klockan 02.00 svensk tid slog man till.

NBC News rapporterade under torsdagen att försvarsminister James Mattis informerade president Donald Trump om amerikanska militära alternativ, som inkluderade att utföra riktade slag mot dem som är ansvariga för tisdagens attack.

Två amerikanska stridsfartyg ska ha avlossat 60 robotar mot den regimkontrollerade militäranläggning Ash Sha'irat-flygfältet i Homs-provinsen i västra Syrien i Homs. Enligt USA är den basen som Syrien använt till sin giftgasattack.

Bilderna har släppts av USA:s flotta.

– Assads roll i framtiden är osäker och med de handlingar som han har tagit, verkar det som att det inte skulle finnas någon roll för honom att styra det syriska folket, sade Tillerson som motsäger ett uttalande han gjorde förra veckan i Turkiet. Då ansåg han att den syriska befolkningen skulle besluta Assads öde.

På torsdag förnekade den syriska regeringen att man använt kemiska vapen och fördömde attacken.

Enligt ABC News ska en amerikansk tjänsteman sagt att radarn upptäckt ett syriskt militärflygplan med fasta vingar som släppte kemiska vapen-bomber i Idlib tidigare i veckan. Det fanns inga ryska flygplan i närheten vid den tiden.

Under presskonferensen fick Rex Tillerson frågan om han och Trump skulle anordna en internationell koalition för att ta bort Assad. Och han ska ha svarat "Dessa åtgärder är på gång."

Rex Tillerson.

Mer läsning

Annons