Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtsam slemboll sköljs upp på sandstränder i Kanarieöarna

Turister på det populära resmålet Gran Canaria varnas nu för ett djur som sköljs upp på stränderna. Den portugisiska örlogsmannen kan orsaka stor smärta och i värsta fall resultera i drunkning.

Annons

Resebolaget Apollo varnar sina gäster på Kanarieöarna för portugisiska örlogsmän. En manet som även kallas för blåsmanet. Helén Fransson och hennes sambo som semestrat på de omtyckta öarna blev smärtsamt varse om nässeldjurets gift. Till Aftonbladet berättar hon hur hennes sambo plockade upp en manet och höll den i handen.

– Vi tyckte att de var vackra, min sambo tog upp och höll en i handen. Sen kom polisen och varnade alla för att röra och vara nära dem. Det var först när jag kom hem och googlade som jag insåg hur giftiga de är, säger Helén Fransson till Aftonbladet.

Ann-Sofie Olsson, presschef för Apollo, säger till Aftonbladet att de inte avråder från att bada men att man inte bör gå ned i vattnet när det är väldigt många blåsmaneter samtidigt.

Fakta:

Portugisisk örlogsman, eller blåsmanet som den också kallas, kan bli upp till 30 cm lång. Människor som kommer i kontakt med den kan få hög feber och inflammation i huden.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons