Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macron går förbi Len Pen i senaste mätningarna kring franska valet

Fransmännen går till valurnorna på söndag i den första rundan av presidentvalet. Valet förutspås bli en fransk rysare – nu visar färska opinionsmätningar att liberalen Emmanuel Macron har gått om högerpopulistiska Marine Le Pen.

Annons

Högerpopulisten Marine Le Pen tar emot applåder i Marseille, södra Frankrike på onsdagen.

Fyra presidentkandidater slåss om rösterna. De ligger alla inom några få procentenheter från varandra.

Kampen står mellan den konservativa republikanen François Fillon, Nationella frontens Marine Le Pen, vänsterns Jean-Luc Mélenchon och den liberale Emmanuel Macron.

En opinionsmätning som publicerades på onsdagen, visar att Macron leder med 23 procent mot Le Pens 22,5 procent. Fillon har ökat till 19,5 procent samtidigt som Melenchon har nått 19 procent, rapporterar Reuters.

Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen har mot slutet av valkampanjen höjt tonläget i debatten. Hon anklagar sina rivaler för att slå dövörat till mot islamistisk terrorism.

– Jag har fördömt detta hemska gift som är islamisk terrorism sedan jag lanserade min kampanj och ingen av mina rivaler är villiga att diskutera ämnet. De vill hålla tyst om det här problemet, för att undertrycka det, för att hålla det på avstånd. Precis som man sopar damm under mattan, sade Le Pen, i ett tal under onsdagen, rapporterar AFP.

Emmanuel Macron under ett möte i Nantes, västra Frankrike.

Macron gick i sin tur ut på onsdag och påstod att han var den enda kandidaten som kunde "säkerställa säkerheten" hos sina landsmän. Han gav löfte om att "spåra alla dem som har angripit vårt land eller planerar att göra det och hindra dem från att göra ont", skriver AFP.

Valet är det mest oförutsägbara i Frankrike på årtionden. Miljontals franska väljare uppges fortfarande vara osäkra.

Investerare i landet är nervösa över att det ska komma överraskningar i sista minuten som ska orsaka turbulens på marknaden.

De två som vinner den första omgången på söndag möts i en andra omgång den 7 maj.

Mer läsning

Annons