Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan i Europa skördar dödsoffer – oron finns att dödstalen kommer att öka

Minst 30 personer har dött på grund av kylan som drabbat Europa.

Annons

Tio personer dog av kylan i Polen under söndagen. Kropparna av tre migranter, två irakiska och en somaliska, påträffades nära den turkisk-bulgariska gränsen. Dödsfall har rapporterats i Italien, Tjeckien, Ryssland och Ukraina uppger BBC.

Flygningar har stoppats i Turkiet efter en snöstorm. Även Greklands öar är täckta av snö.

I Serbien är alla flodtransporter stoppade på Donau. I Tyskland har 19 flyktingar, varav fem barn, hittats med mycket låg kroppstemperatur. Barnen hade lämnats på ett lastbilsflak. Smugglare ska ha tagit mellan 500 och 800 euro för att flyktingarna skullekunna ta sig till Tyskland och söka asyl, enligt Foxnews.

Läkare Utan Gränser uppger att de är mycket bekymrad över att tusentals utsatta människor över hela kontinenten är i fara och som fastnat i ovärdiga förhållanden, uppger BBC.

De är särskilt oroande för 2 000 personer som bor i informella bosättningar i Belgrad där temperaturer på minus 20 uppmäts. Många som bor i lägren är människor från Afghanistan, Pakistan, Irak och Syrien.

– Sverige brukar ju vara förskonat från direkta dödsoffer på grund av kyla. Vi har i och för sig minst lika kallt som det nu är nere i Europa, men samtidigt kanske en infrastruktur bättre anpassad till kyla, säger klimatologen Sverker Hellström till SVT.

Mer läsning

Annons