Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om försvunna dokument är klar

Under förra året gjorde polisprofessor Leif GW Persson tillsammans med riksåklagaren en genomgång av dalapolisens arbete med morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund.

Granskningen resulterade i en rapport, i vilken allvarlig kritik riktades mot dalapolisen.

Leif GW Persson pekade bland annat på att Dalarna, liksom andra mindre polismyndigheter, saknade kompetens att utreda så kallade spaningsmord.

För att komma tillrätta med problemen presenterade polisprofessorn ett åtgärdspaket. Det anammade dalapolisen på flera sätt och nyligen bildades en helt ny enhet i länet för utredning av grova våldsbrott.

I granskningen av arbetet med mordutredningarna gjorde Leif GW Persson en särskild upptäckt.

Uppgifter om Anders Eklund, som låg bakom båda morden, saknades i utredningsmaterialet.

Anders Eklund fanns med i bilden som potentiell gärningsman redan när Pernilla Hellgren mördades i Falun år 2000. Hans namn hade listats av riksmordkommissionen, som biträdde dalapolisen i arbetet med utredningen.

Men när Leif GW Persson studerade materialet närmare, visade det sig att Anders Eklund av någon anledning försvunnit ur det omfattande utredningsmaterialet.

Hur gick det till?

Den frågan har utretts, under ledning av åklagare chefsåklagare Kristian Augustsson vid riksenheten för polismål i Malmö.

Åklagaren har misstänkt att någon, av okänd anledning, plockat bort Eklunds namn ur utredningsmaterialet.

Det skulle, i så fall, vara tjänstefel och åtalbart.

Efter månader av förhör med personer som var involverade i mordutredningen, anser chefsåklagaren att förundersökningen är klar.

- Jag ska ha ett möte med utredaren och gå igenom materialet. Det sker inom kort, uppger Kristian Augustsson.

Efter det kommer Augustsson att fatta beslut om och i så fall hur han ska driva ärendet vidare.

Leif GW Perssons slutsats är att det mesta talar för att någon lagt sin hand på utredningen och rensat bort det utdrag på Anders Eklund, som fanns med i en bunt med 38 tänkbara gärningsmän folkbokförda i Gävleborg.

Han har också tydligt deklarerat att om Eklund kontrollerats inom rimlig tid efter Pernillamordet, vilket han borde, hade han inte åtta år senare kunnat möta tioåriga Engla Höglund i Stjärnsund.

För, om det gått rätt till, skulle Anders Eklund den där lördagen i april när den lilla flickan mördades ha befunnit sig inlåst på anstalt. Han borde, menar professorn, då ha varit dömd för mord.

Nu blev det inte så.

Och det misstaget ledde till en liten flickas död.

Det är faktum. Och kan, enligt Leif GW, mycket väl förklara att någon i efterhand försökt städa i utredningen.

Om den utredning som nu gjorts av polisens agerande styrker professorns påståenden och teorier, vill chefsåklagare Kristian Augustsson vänta med att kommentera, till dess att han satt sig in i hela materialet.

- Jag ska göra det.

- Sen fattar jag beslut, säger han.