Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utreder förskolebygge i Kasttjärnsparken

Nya förskolan för 80 barn kan hamna i Kasttjärnsparken.
Det är det senaste uppslaget i kommunens letande efter en lämplig tomt för förskolan.

Annons

Fastighetschefen Stefan Andersson och stadsarkitekten Göran O. Sundell presenterade förslaget för planberedningen vid dess möte på torsdagen.

Beredningen, med ledande politiker och tjänstemän, fann förslaget intressant.

– Vi fick i uppdrag att arbeta vidare med det, säger Andersson.

– Jag och Göran satt och spånade om möjliga tomter och då kom den här idén upp. Om det över huvud taget är möjligt så skulle förskolan byggas vid Vasagatan, upplyser Andersson.

I så fall lär det handla om en enplansbyggnad med inneytor på cirka 900 kvadratmeter och som kan härbärgera fyra avdelningar med sammanlagt cirka 80 barn.

Sedan tidigare finns förslaget att bygga förskolan i Magnetenområdet, mellan den befintliga Magnetenförskolan och Pizzeria Milano. Eftersom marken lutar i det området blir det i så fall troligen fråga om en souterrängbyggnad. Byggkostnaden för den nya förskolan har beräknats till 21 - 23 miljoner kronor.

Målsättningen är att förskolan ska byggas under 2013. Förläggs den till Kasttjärnsparken får den ett synnerligen centralt läge – men frågan är om ett bygge i så fall kan ske redan nästa år. Krävs en ny detaljplan lär det bli byggstart tidigast om något år.

En poäng i sammanhanget är att planberedningen i februari 2010 avvisade ett förslag om byggnation på samma ställe.

Då handlade det om att Ludvikahem här ville bygga det seniorboende i sex våningar som nu håller på att byggas i hörnet Vasagatan – Fredsgatan.

"Kasttjärnsparken bedöms som för värdefull för att den ska bebyggas. Mycket pengar har satsats på parken", fastslog planberedningen.

– Vi vill att Kasttjärnsparken ska bevaras som den är, en oas i stan, sade Kjell Israelsson (M) som då satt med i beredningen.