Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökad skyddsjakt på varg

Det kan bli skyddsjakt på varg i vinter.

Den utökade skyddsjakten kan bli av även om vargarna inte har rivit tamdjur eller åstadkommit andra skador, enligt Naturvårdsverket. Det räcker med att "det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador".

Skyddsjakten, i den utökade form som verket nu föreslår, är tänkt att ersätta licensjakten som regeringen tvingades avskaffa tidigare i år efter att EU hotat dra Sverige inför domstol.

Verket fick uppdraget att utarbeta förslaget om utökad skyddsjakt sedan regeringen backat för EU-kommissionen tidigare i år. Dåvarande miljöministern Andreas Carlgren utlovade då att skyddsjakten skulle bli av sådan omfattning att den kunde ersätta licensjakten.
Verket påpekar dock att skyddsjakten måste kunna motiveras, om inte Sverige ska bryta mot EU:s art- och habitatdirektiv. Det måste med andra ord finnas ett tydligt behov av skyddsjakt.
I normala fall brukar man därför bara ge klartecken sedan vargarna dödat tamdjur eller orsakat andra olägenheter. Det nya är nu att myndigheterna ska kunna fatta beslut utan att något hänt och bevilja avskjutning utan att någon ansökan kommit in.

Frågan är förstås vad reaktionerna på förslaget blir. Det kommer nu att gå ut på remiss och såväl jägar- som miljöorganisationer kan förväntas ha invändningar, fast från olika utgångspunkter. Det återstår också att se om EU accepterar förslaget.
"Jag ska noga studera och analysera Naturvårdsverkets redovisning, som nu kommer att remitteras till berörda myndigheter och organisationer. Därefter kommer ett remissmöte att hållas där instanserna får möjlighet att lämna sina synpunkter på förslagen. Regeringen kommer sedan att ta ställning till frågans fortsatta hantering", säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Miljöminister Lena Ek vill nu inte uttala sig specifikt om förslaget från Naturvårdsverket. Hon säger dock att det viktigaste fortfarande är att förhindra att vargfrågan tas över av EU.
– Det akuta hotet är att allting hamnar i EU-domstolen. Då tappar vi balansen i den politik vi försöker föra och vi riskerar också att förlora allt vad regional förvaltning heter. Mitt jobb är nu att förhandla om detta med EU-kommissionen. Det blir inget lätt jobb, säger Ek till TT.
Hon är medveten om att det finns invändningar både från jägarna och miljöorganisationerna. Jägarna anser att förslaget i praktiken inte innebär utökad skyddsjakt, medan miljöorganisationerna menar att det fifflas med reglerna för att tillåta jakt på vargar som inte åstadkommit någon skada.
– Jag förstår att det pågår en diskussion. Men precis som tidigare ska vargpolitiken bygga på en balanserad avvägning mellan olika intressen, säger hon.
Vad utfallet av det nya förslaget skulle bli om det blir verklighet, det vill säga hur omfattande skyddsjakten skulle bli, vill hon inte spekulera om.
– Det är omöjligt att säga i dag. (TT)