Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmaningen – att stärka framtidston i Vansbro

2011 gjorde Kvalitetsnätverk Bergslagen en rapport om "Kulturen i kommunerna", i Vansbro visade resultatet negativa attityder och nu har förändringsarbetet satt i gång.
– Det ska bli jättekul, säger projektledaren Ola Granholm.

I maj 2011 genomfördes en undersökning angående kulturen i sju olika kommuner, syftet med undersökningen var ett belysa kulturella attitydskillnader mellan kommunerna. Undersökningen genomfördes genom en enkät som delades ut till medarbetare, medborgare och förtroendevalda där de fick svara på hur de ser på kommunernas "kulturer" kring bland annat dialog och inflytande, kostnadseffektivitet och förtroende.

Resultatet i Vansbro blev jämförelsevis med de andra kommunerna dåligt, på 16 av de 21 frågorna gav de förtroendevalda i Vansbro lägst värde av alla förtroendevalda i nätverket. Medarbetarna i Vansbro gav det lägsta värdet på sju frågor och medborgarna på åtta. Ett av de största förbättringsområdena var förtroendefrågor.

Efter resultatet insåg man att något måste göras och kommunen ansökte om pengar för att delta i projektet "Utmaningen - samverkan och samsyn för tillväxt." Vansbro kommun beviljades så 1,3 miljoner från Tillväxtverket samt 600 000 från Region Dalarna, kommunen kommer även gå in med ungefär 600 000 kronor. Projektet kommer pågå från och med oktober 2012 till och med oktober 2014 under ledning av Ola Granholm från Orsa.

– När ett nytt projekt startas kan det lätt ge intrycket av att det ska förändra världen, så är det oftast inte. Om vi genom det här projektet kan komma fram till vad det är som vi vill göra tillsammans, öka vår gemensamma kunskap, stärka framtidstro och kanske sätta i gång något nytt som är viktigt och bra för Vansbro, då har vi kommit långt, säger Ola.

– Det ska bli jättekul att jobba med Utmaningen i Vansbro, det har alltid känts positivt för mig att komma hit. Det är en kommun som har många goda kvaliteter och engagerade medborgare, avslutar Ola.