Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländska tandläkare söker jobb i Ludvika

En av de tre tandläkarna på folktandvårdens klinik Tjädern (ovanför Systembolaget) har slutat. 12 har sökt den lediga tjänsten.

Annons

Bland dem finns ett par portugiser som fått upp ögonen för Sverige och Dalarna. Linda Axelsson vid folktandvårdens personalavdelning i Falun tror att det har spelat in att folktandvården det senaste året anställt flera tandläkare med ursprung i Portugal.

I vintras kom tio portugiser till Dalarna och fick inleda med fyra månaders språkstudier. Uppenbarligen har de fått ett gott intryck av länet och berättat för kolleger i hemlandet.

– Det är många portugiser som vill komma hit, konstaterar Axelsson.

Rute Rosendo, 24, nyutbildad tandläkare i hemlandet, har sökt tjänsten. Likaså hennes landsman Adam Camargo, 32.

Övriga kvinnliga sökande är den i Sverige födda isländskan Helga Birna Pétursdóttir, 33, Lizet Candiotti, 33, Sundbyberg, men bördig från Peru, Nino Tseretel, 24, Ungern, Leman Nurmambet, 42, Arboga, bördig från Rumänien, och Aliza Adam, 29, Rumänien.

De manliga sökande är Saeid Neman, 30, Solna, bördig från Iran, Sapar Allaberbyev, Umeå, bördig från Turkmenistan, Osamah Mashkoor, 33, Västerås, bördig från Irak, Viktor Mitrovski, 34, Jönköping, bördig från Makedonien, samt Daniel Garleanu, 32, Rumänien.

– Nu skickar jag över ansökningarna till Birgitta Helsén som är klinikchef på Tjädern. Hon gör grovgallringen och bestämmer vilka som ska kallas till intervju, upplyser Linda Axelsson.