Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: Tänk om Durmaz gjort mål, vad hade rasisterna sagt då?

Fotbolls-VM 2018 kommer att bli ihågkommet för många fantastiska matcher och insatser, för underhållning, glädje och tårar.

Och för rasism.

Att skriva det här känns så otroligt sorgligt. Det är de här gångerna en kastas tillbaka i tiden och bekymrat tvingas inse att vi inte kommit längre än så här när det gäller medmänsklighet och tolerans.

När Jimmy Durmaz orsakade frisparken som gav Tyskland segern över Sverige i lördags fattade alla hur det kändes i Durmaz kropp. Han själv är den strängaste domaren och inser smärtsamt vad han orsakat. Det blev inte bra, kan vi vara överens med honom om. Som uttagen i landslaget förväntas du bli bedömd och kritiserad för din insats. Av supportrar och journalister. Av laget och ledaren. Så ska det vara. Det ingår i spelet.

Men förväntas du tåla en hatstorm i sociala medier? Tåla hotfulla och rasistiska kommentarer? Naturligtvis inte.

När idrotten blir en fråga om hudfärg och bakgrund då har det gått otroligt fel någonstans på vägen. Vad hade hänt om Durmaz var matchhjälten, om det hade varit han som istället gett Sverige segern? Då hade han förstås aldrig behövt stå framför media med hela laget bakom sig, lagt handen bestämt på bröstet för att säga att han är svensk och att han bär den blå landslagströjan med stolthet. Han hade aldrig behövt bevisa sin svenskhet.

Då hade tongångarna varit helt annorlunda. Är det motgångarna som gör människor hatiska, tänker jag? Rasismen kanske ligger där latent hela tiden och så svämmar det över hos den som inte klarar av att hantera den egna besvikelsen.

Det är så beklämmande att se hur vissa saknar begränsningar. ”Blattejävel” och ”självmordsbombare” skriver människor utan att tänka sig för. Som om det vore den naturligaste sak i världen att få spy ur sig rasistisk smörja mot en utpekad enskild person. Som vi vet finns det inget filter mot dumhet i sociala medier. Det hade behövts den här gången.

Som tur är kom motreaktionerna snabbt. Domen blev hård mot hatarna, de som nu förhoppningsvis funderar över vad de skrev på Durmaz Instagram-konto. De som måste lära sig innebörden i att vara svensk.

Det är viktigt att vi alla markerar och gör det tydligt att vi inte accepterar rasism. Inte på fotbollsplanen, inte i skolan, inte på arbetsplatsen. Inte någonstans i samhället. Det här är mitt sätt att säga ifrån.

Vi behöver stå upp mot det som Durmaz fick utstå.

#backadurmaz