Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: Nej, Katerina Janouch, vi sprider inte lögner. Men det gör du

På sin blogg svingar författaren och debattören Katerina Janouch vilt och påstår att DT:s reporter sprider lögner och förtal. Det däremot är lögn och förtal. För det stämmer inte.

Att Dalarnas Tidningar agerar politiska aktivister, målmedvetet saboterar, smutskastar deltagare och sprider fake news är inget annat än osanna och obekräftade påståenden. Hela texten, som också spridits i sociala medier, är oseriös och insinuerande om hur mainstream-mediernas journalister medvetet ljuger och förtalar.

Flera partier i Sågmyra hoppade av en politisk debatt, där Katerina Janouch deltar. Anledningen var att det fanns flera frågetecken kring arrangemanget. Det handlade bland annat om hemliga debattledare och oklar arrangör eftersom den förening som bjudit in inte existerar. Det rapporterade DT om. Vi gjorde ett vanligt journalistiskt arbete och pratade med ett antal namngivna lokala politiker och även arrangören. Lät båda sidor komma till tals.

Janouch hänvisar nu i sin text till arrangören. Arrangören ska ha hört av de inbjudna politikerna (oklart vem eller vilka) att DT:s reporter pressade dem och att reportern ska ha ljugit och sagt att moderatorn är nazist och medlem i NMR – trots att reportern inte ens visste vem det var.

Den som jobbar med journalistik vet att andrahandsuppgifter måste kollas väldigt noga för att komma nära källan. De här påståendena från arrangören har tagits för sanning utan att de ifrågasatts. Den utpekade parten (DT) har inte heller fått möjlighet att bemöta de allvarliga anklagelserna.

Det hade varit på sin plats att Katerina Janouch gjort sin research och bedrivit källkritik innan hon publicerade den här texten