Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utestängda - av sig själva

De ville stoppa obehörig trafik på skogsvägarna och samlade ihop pengar till bommar.
En kort tid efter monteringen förstördes de.
Den nya lösningen innebär att markägarna nu också stänger ut sig själva.

Fastighetsägare längs skogsvägen mellan Tuna Hästberg och Idkerberget tröttnade på skadegörelse och inbrott och ville ha bort obehörig trafik. När Trafikverket inte ville sätta upp bommar bildade fastighetsägarna en vägförening som sedan ett år tillbaka sköter vägen.

För drygt en månad sedan monterades flera vägbommar på den berörda vägen. I helgen vandaliserades tre av dem.

– De har skurit av dem med skärbrännare. Det är tråkigt att man inte får ha något ifred. Jag blir så matt, säger Kjell Wilstrand, kassör i föreningen och som bor permanent längs vägen.

De 68 markägarna har totalt investerat 200 000 kronor i föreningen. Bommarna kostar 4000 styck plus montering. Skadegörelsen är polisanmäld, men markägarna ger inte upp.

– Det är väl ingen idé att sätta upp bommar igen när de använder sig av sådana metoder. Nu har vi beslutat att lägga ut stenrösen, det ska vara så pass stora stenar att man inte orkar flytta dem, säger Kjell Wilstrand.

Den nya lösningen innebär att markägarna inte ens själva kommer fram den närmsta vägen, utan måste åka en omväg.

– Skogsägarna kommer ha svårt att acceptera det, men vi gör så här till en början så får vi se om vi hittar en annan lösning längre fram.

– Man kommer att kunna gå och cykla förbi. Vi får se om det lugnar ner sig fram över då kanske vi kan sätta dit bommar igen, förklarar Kjell Wilstrand och påpekar att föreningen inte får bidrag för att sköta om vägen.

– Vi vill ha den ifred, menar han.