Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utebliven jordreform hindrar effektiv mjölkproduktion

– Våra mjölkbönder minskar i oroväckande takt.
Lotta Zetterlund är ombudsman på lantbrukarnas organisation LRF i Dalarna-Gävleborg och starkt bekymrad över utvecklingen.

Annons

I Dalarna är det en speciell omständighet som bidragit till att antalet mjölkproducerande gårdar minskat, inte bara ett lågt mjölkpris från uppköparna. Lotta Zetterlund förklarar:

– Ett stort dilemma är att en behövlig omarrondering av mark inte gjorts. Det finns många småplättar med mark som nu kanske ägas av flera personer och i stället för att de sammanförs och kan köpas eller arrenderas av till exempel en mjölkbonde för att få till stordriftsfördelar ligger de för fäfot.

Hon konstaterar man från LRF:s sida jobbar jättemycket för att driva på en jordreform i Dalarna.

– Som det nu är vilar en slags död mans hand över stora områden.

Med få aktiva lantbruk minskar också möjligheten till samarbeten mellan gårdarna när det gäller maskiner för att därigenom hålla nere kostnaderna.

– Det är ett problem i bland annat Ludvika och Smedjebackens kommuner.

Så var det det här med vad mjölkbönderna får betalt för sina leveranser.

– Det är ett alldeles för lågt mjölkpris och jag tror faktiskt att konsumenterna är villiga att betala ett högre mjölkpris för att stötta lokala producenter. Men handelns aktörer är mest intresserade av att pressa inköpspriserna och produkterna blir väldigt anonyma. Men vet inte varifrån de kommer.

Konsekvensen av nedlagda lantbruk eller att mjölkbönder övergår till annan produktion är att öppna landskap förbuskas.

– Hur ska vi kunna hålla markerna öppna när vi inte har djur som betar, frågar sig Lotta Zetterlund.

Hon hoppas att konsumenterna blir duktigare på att fråga efter svenskt och att handla svenskt och närproducerat.

– Det gäller att vi konsumenter sätter press på handeln.

Fotnot: Omarrondering är en lantmäteriförrättning som syftar till att skapa större och mer praktiska skogsskiften, genom att man byter mark mellan fastigheter. En omarrondering kan även omfatta åkermark. Källa: Lantmäteriet