Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningsmöjligheterna en ödesfråga

Vikten av kvalificerad utbildning i Dalarna kom upp som en central fråga för länets utvecklingsmöjligheter i samband med tisdagens industripolitiska seminarium med Svenskt Näringsliv som arrangör. En slutsats av diskussionen är att Högskolan Dalarna måste ha en inriktning och ges resurser att utbilda exempelvis civilingenjörer så att industrin i länet uppfattar högskolan som en naturlig rekryteringsbas.

Att samhället bistår näringslivet med insatser som stärker den regionala kompetensen är viktigt. Därför är initiativet med en specialutbildning av sågverksoperatörer i Malung/Sälen ett exempel på hur ett lyckat samarbete kan se ut. Fiskarhedens sågverk i Transtrand tog i våras kontakt med Region Dalarna och påtalade bristen på operatörer och avsaknaden av utbildningsplatser.

Nu startas en utbildning genom ett samarbete mellan sågverket och Lärcentrum Malung/Sälen. Det är tolv vuxenelever som under 20 veckor utbildas till sågverksoperatörer via en lärlingsutbildning på gymnasial nivå. Mot bakgrund av sågverksindustrins behov av arbetskraft de kommande åren, 50 personer per år i vårt län, borde det finnas goda utsikter att pilotprojektet i Malung/Sälen får en förlängning.

Exemplet från Västerdalarna visar vad som kan åstadkommas när goda krafter samarbetar.