Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningskontrakt för unga

För drygt en vecka sedan presenterade regeringen slutligen den färdiga budgeten i riksdagen. Många förslag är, sedda vart och ett för sig, välkomna och konstruktiva. Satsningar på järnvägar som vi socialdemokrater tidigare föreslagit kan nu realiseras tack vare att regeringen bytt fot. Vi välkomnar särskilt satsningen på forskning.

Samtidigt ser vi oroande tecken på att regeringen nu slarvar med att ha ordning och reda i statens finanser. Enligt regeringens egna expertmyndigheter Ekonomistyrningsverket och Konjunkturinstitutet är det mycket troligt att regeringens politik inte når målet om ett överskott på en procent över en konjunkturcykel. Överskottsmålet är en viktig del av det finanspolitiska ramverk som lett till att Sverige nu har bland Europas starkaste statsfinanser. Det är illavarslande om regeringen nu i smyg backar från detta.

Trots många bra förslag så har regeringens budget ett alldeles för svagt fokus på jobben. Den borgerliga regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik. Arbetslösheten är högre i dag än när Anders Borg tillträdde som finansminister. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i mer än 24 månader är nu 70 000 personer, nästan en tredubbling jämfört med 2006. Arbetslösheten i Sverige är högre än i flera jämförbara länder, såsom Tyskland, Norge, Österrike och Nederländerna. Ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i Europa.

Fas 3 bara fortsätter att växa och kommer att finnas kvar i regeringens budget. Åtgärden är misslyckad och borde läggas ned. Den aktiva näringspolitiken är nästan helt frånvarande. Vi socialdemokrater har redan föreslagit att företagens sjuklöneansvar ska begränsas. Framförallt är det alldeles för klena insatser för att bryta ungdomsarbetslösheten. Det är bra att regeringen backar på vissa nedskärningar i till exempel gymnasieskolan, men det behövs mer. Vi vill ha ett utbildningskontrakt för alla unga arbetslösa under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Regeringen föreslår istället ett ettårigt gymnasium.

Vi socialdemokrater lägger snart en budget som kommer att ha ett tydligt jobbfokus. Till dess ska vi noggrant ha sett över budgetutrymmet. Nödvändiga reformer ska genomföras i den takt ekonomin tillåter.

Kurt Kvarnström

Carin Runeson

är båda riksdagsledamöter för Socialdemokraterna på riksdagens dalabänk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel