Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning startar på Fiskarhedens sågverk

En efterfrågad utbildning kommer nu på måndag i gång vid Fiskarhedens sågverk. Tolv vuxenelever ska under 20 veckor utbildas till sågverksoperatörer, den enda utbildningen i sitt slag i hela Sverige.

Fiskarhedens vd Olle Larsson har i många år försökt att få till stånd en utbildning för sågverksoperatörer, eftersom jobben blir alltmer komplicerade.

För något år sedan hade man långt framskridna planer på att starta en gymnasial utbildning tillsammans med Malung-Sälen kommun, men antalet sökande blev för dåligt.

Med draghjälp av Conny Danielsson, ansvarig för kompetensförsörjning inom region Dalarna, har man nu kommit till skott.

Utbildningen är ett samarbete mellan Lärcentrum i Malung-Sälen och Fiskarhedens sågverk. Av premiärkullens elever kommer åtta från Malung-Sälen och fyra från Mora.

Utbildningen drivs som lärlingsutbildning med 30 procent teori och 70 procent arbetsplatsförlagd utbildning. Den senare kommer att ske i Fiskarhedens sågverk och Siljanssågen i Mora. Lärare för utbildningen är Gert Eriksson, Karlstad.

Utbildningsstarten kan tyckas gå stick i stäv med sågverkens konjunktursvacka för närvarande och varsel om uppsägningar.

Men från industrin räknar man med att det är en övergående svacka.

Dessutom är medelåldern bland sågverksarbetare hög och behovet av nyrekrytering bedöms till 50 personer om året bara i Dalarna och 800 i hela landet. Och som sagt det här är den enda utbildningsmöjligheten.